Åker ur PL – då kan de trösta sig med två miljarder

avDaniel Sörensen

Foto: Getty Images

Manchester United är årets mest populära Premier League-lag – i alla fall när tv-bolagen får välja.

28 av lagets 37 matcher har live-sänts hittills i år, vilket ger klubben en nätt summa på 1,7 miljarder svenska kronor i tv-pengar.

Men de lag som åker ur ligan kommer knappast att gå lottlösa – snarare tvärtom. Både Stoke och West Bromwich tjänar tack vare avtalet över en miljard kronor var.

Manchester United kom tvåa i säsongens Premier League. Ärkekonkurrenterna Manchester City blev för svåra att rubba.

Men i tabellen över de engelska lag som tjänat mest på det lukrativa tv-avtalet i den engelska högstaligan är det ombytta roller.

Den röda Manchester-klubben har fått 28 av sina 37 ligaomgångar – lika många som Arsenal – live-sända i BT Sports och Sky Sports. Enligt Daily Mail betyder det att United kan förvänta sig att inkassera omkring 1,7 miljarder svenska kronor för de spelade matcherna.

Ligasegraren Manchester City – som har visats i 25 matcher i – uppges få 18 miljoner mindre än United.

Miljardbelopp till bottenklubbarna

Den totalsumma som varje Premier League-klubb får från BT Sports och Sky Sports baseras på antalet gånger som laget har medverkat i en live-sänd match, vilken ligaposition laget hamnar på i tabellen samt en jämnt fördelad delsumma som alla lag får (drygt 924 miljoner per lag).

Varje ligaplacering som laget klättrar är värt 22,7 miljoner kronor.

Noterbart är att Stoke och West Bromwich, de två lag som har fått minst pengar från tv-bolagen, ändå har dragit in hela 2,2 miljarder ihop. Båda lagen är redan klara för degradering till The Championship.

Det är med andra ord en ganska ordentlig fallskärm som de båda klubbarna får lägga vantarna på.

ARTIKELN HANDLAR OM