Nils-Eric Johansson: ”Är så klart orolig”

Berättar om hjärtfelet: ”Inget sår man kan titta på”

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Nils-Eric Johansson, 38, tvingades avsluta fotbollskarriären på grund av ett medfött hjärtfel.

Nu delar han med sig av sina erfarenheter – och berättar om oron för att hans barn ska ha ärvt problemen.

– Man vill ju att de ska leva ett liv fullt ut, säger ex-proffset till tidningen Hjärtebarnet.

Det var i februari som chockbeskedet kom:

AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson, 38, tvingades oväntat att lägga av på grund av hjärtproblem.

Efter att ha varit given i det lag som vann både SM-guld och cupguld 2009 sedan han återvände till klubben 2007, tvingades han plötsligt lägga skorna på hyllan i stället för att påbörja ytterligare en säsong som tilltänkt nyckelspelare.

– Detta kommer att ta sin tid att hantera, men med hjälp från min familj, AIK och vänner är jag säker på att det kommer något positivt ur detta, sa Johansson i februari.

”Viktigt inte gräva ner sig”

Nu vill han dela med sig av sin kunskap.

I en intervju med branschtidningen Hjärtebarnet, som tillhör Hjärtebarnsfonden, kommer han med råd till andra som lider av liknande problem och berättar om vikten att våga leva ut.

Foto: Jessica Gow/TT

– Man vill att alla ska ha chansen att leva ett liv så fullt ut som möjligt, och få pröva på så mycket som man vågar och får. Om det inte fungerar med idrott så är kanske musik, målning, eller vandra i skogen bra alternativ. Det viktiga är att man inte gräver ned sig utan fortsätter att leva varenda dag, säger Johansson till tidningen.

Den förre lagkaptenen är pappa till tre barn i åldrarna nio, sex och snart ett år. De äldsta är aktiva inom idrott.

”Är lite för små”

Johansson berättar att han känner viss oro för eventuell ärftlighet.

– Lite orolig är man så klart, man vill ju att de ska leva ett liv fullt ut. Barnen kommer att kollas i sinom tid. De är lite för små än, men ju tidigare desto bättre skulle jag säga. Min ena son har njurproblem sedan födseln och opererades som tvååring och medicinerades länge. Men nu är han fullt frisk och äter ingen medicin längre. Han har 60 procent njurfunktion i dag och undersöks varje år.

Nils-Eric Johansson gjorde totalt 371 tävlingsmatcher för AIK.

På frågan om vad som händer i hans liv just nu svarar han att han fortfarande kämpar med att anpassa sig till sin nya vardag utanför fotbollen.

– Det är lite jobbigt, och jag har en tröskel att ta mig över eftersom jag känner oro. Ett hjärta är inget sår man kan titta på och se om det läker eller inte. För mig är det lite svårt att börja träna igen, jag är försiktig. Jag har fått klartecken från läkarna att träna mycket lätt och känner ett visst sug efter att springa igen.

Albin Ekdals lag i VM-elvan – ta ut ditt lag på manager.aftonbladet.se 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM