Bilbaofans i protest – nu petas stjärnorna

FOTBOLL

Fansen: ”Ni är legosoldater”

Foto: Petar stjärnorna. Marcelo Bielsa petar två av sina största stjärnor i Bilbaos ligapremiär på söndag.

Fernando Llorente och Javi Martínez är två av Athletic Bilbaos stora stjärnor.

Nu petas de.

På lagets träning samlades fans på läktaren och förolämpningarna haglade.

– Jag är nöjd med laget även utan dem, säger tränaren Marcelo Bielsa.

Den här veckan gjorde anfallaren Fernando Llorente och backen och mittfältaren Javi Martínez klart att de inte kommer förlänga kontrakten med Athletic Bilbao.

Båda spelarna har varit starkt sammanlänkade med andra klubbar. Så sent som i dag sa Llorentes agent att Juventus kunde vara ett alternativ. Javi Martínez ska vara nära Bayern München.

När spelarna kom till träningen i går samlades supportrar till klubben för att, milt sagt, uttrycka sitt missnöje mot spelarnas agerande.

– De lämnar, de lämnar, de lämnar. De lämnar och kommer aldrig mer tillbaks, var den allra mildaste textraden ur deras sång.

– Spanska h*rungar, skrek sedan de baskiska fansen efter spelarna.

Nu petas både Martínez och Llorente ur premiärtruppen mot Real Betis på söndag.

”Förstår fansens åsikter”

– Jag valde truppen efter vad som är bäst för lagets komposition och bestämde mig för att lämna dem utanför. Det är en svår situation eftersom det går att förstå alla parter, säger Bielsa på en presskonferens och förklarar:

– Llorente och Martínez har rätten att lämna, men det är förståeligt att klubben vill hålla kvar deras spelstil och filosofi. Man kan också förstå fansens situation. Jag delar inte nödvändigtvis deras åsikter, men förstår var de kommer ifrån.

”Nöjd även med dem utanför laget”

Bielsa har hållit hårt i sina flyttberyktade guldklimpar, som fansen nu kallar för legosoldater. Llorente har en utköpsklausul på 36 miljoner euro bland annat – och den har Bielsa inte tummat på.

Det har till och med sagts att Bielsa lämnar om de lämnar. Men det säger han emot nu.

– Jag har aldrig sagt det. Jag skulle aldrig använda villkor som rör min framtid i klubben. Jag är nöjd med Llorente och Martínez i laget och jag är nöjd utan Llorente och Martínez i laget.

Sportbladet skrev i går att kravet på Martínez övergångssumma är 40 miljoner euro. Något som Bayern München menar är vansinne. De skulle gärna se summan minska.

– Jag tänker inte kommentera om priset på Martínez är för högt eller lågt. Bayern vet vad de gör, det här är ett exempel på hur de arbetar. Säljer vi kommer vi inte göra några nya värvningar, säger Bielsa.

Llorente gjorde 16 ligamål förra säsongen. Javi Martínez startade 30 ligamatcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga