Här skjuter han AIK mot Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

...men Atakora kan få lämna klubben: ”Vill spela för AIK”

Volleykanonen Lalawélé Atakora skickade in 1–0-målet mot Gais i går. Kanonen kan mycket väl betyda att AIK spelar i Europa nästa år.
Foto: Bildbyrån
Volleykanonen Lalawélé Atakora skickade in 1–0-målet mot Gais i går. Kanonen kan mycket väl betyda att AIK spelar i Europa nästa år.

Lalawélé Atakora sköt AIK mot Europaspel, men vägen hit har kantats av besvikelser.

Förre arbetsgivaren beskriver att mittfältaren ”inte är en tuffing när han inte får spela”.

– Inga tillfälligheter att han har varit runt i halva Europa utan att räcka till, säger Fredrikstads sportchef Joachim Jonsson.

– Han har inte varit i halva Europa. Och Mohamed Bangura var både i Vasalund och Gais utan att de trodde på honom och det gick ju rätt bra för honom, svarar agenten Patrik Mörk.

Vänstervolleyn var tekniskt utsökt. Lalawélé Atakora sköt 1–0 i 2–1-mötet med Gais. De tre poängen tar sannolikt AIK till Europaspel nästa år.

– För mig var det ett vanligt mål. Jag är bra på volley, säger han.

I mitten av augusti skrev Atakora på ett lånekontrakt över hösten, med option på förlängning. Scoutingchefen Björn Wesström lyfte fram att mittfältaren har spelat i Fredrikstad och sedan imponerat i Värnamo.

”Fungerade inte alls”

Värvningen lät som ett kap, resan lät rak.

Fredrikstads sportchef ger en annan bild.

– Han har varit runt i fotbollsdjungeln sedan U17-VM utan att lyckas. Han kom till oss 2009, men fungerade inte alls. Han var lite på bänken och kom aldrig i mental balans, säger Joachim Jonsson.

Han lånades ut till Värnamo i division ett men fick inte full speltid där heller. Fredrikstad tog tillbaka honom, men bröt i fjol kontraktet för att de inte såg något värde i att ha honom kvar. Enligt Jonsson har många fler gjort samma bedömning.

– Han har varit i många klubbar och provspelat utan att räcka till. 2010 var han i Assyriska. Och han har varit i Anderlecht och massa andra klubbar.

Nu hoppas han på förlängning i AIK. Är du skeptisk?

– Ja, han var inte i närheten att spela hos oss. Han är en person som är helt beroende av att spela-spela-spela. Han är ingen tuffing på eller utanför banan när han inte får spela.

Joachim Jonsson betonar att han önskar Atakora lycka till och hoppas att han hittar rätt. Vad mittfältaren själv vill är givet.

Inte pratat

– Jag vill spela i AIK nästa år också. Jag hoppas de gillar det jag har presterat, säger han.

Hans agent Patrik Mörk känner inte igen sig i Joachim Jonssons bild.

– Han har inte varit runt i hela Europa. Han var i Groningen och Udinese som 18-åring, men aldrig hos Anderlecht. Sedan har han varit i Skandinavien och var bra i Värnamo, säger han.

Enligt Mörk är Fredrikstad den enda klubben där det inte fungerade alls. Och det tror han inte bara låg på Atakora.

– Fredrikstad har också en historia av att inte lyckas med afrikanska spelare, säger Mörk och exemplifiererar med Dominic Adiyiah som inte fick spela i Norge men nu tillhör Milan.

Mörk säger att diskussionerna om ett köp av Atakora inte har börjat än, men är positiv.

– Vi har inte pratat om förlängning, men jag antar att AIK är intresserat nu när han har fått sitt genombrott.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN