”Jag hoppas att han blir fotbollsspelare”

Publicerad 2011-03-19

Exklusiv intervju med Sergio Agüero om
Madridderbyt Svärfar Maradona

Sportbladets Johanna Fränden träffade Sergio Agüero för en exklusiv intervju.

MADRID. Sergio Agüero var tio år gammal senast hans lag slog Real Madrid i ett derby.

I dag kliver han ut som Atlético Madrids offensiva vägvisare för att få slut på tolv års olycka – som han inte har någon förklaring till.

– Det går inte, fotbollen är väldigt konstig, säger ”Kun” i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Sergio ”Kun” Agüero, 22, dyker upp i intervjusalen på Atlético Madrids slitna träningsanläggning några minuter efter utsatt tid. Han vill sitta ner under intervjun om det ska tas bilder, han känner sig lite kort annars, har klubbens pressansvariga förvarnat.

Dessutom vill han inte svara på några frågor om intresse från utländska klubbar. Våren har präglats av rykten från Premier League och Diego Maradona sa nyligen att han ser Agüero i Real Madrid i framtiden, bara veckor efter att ”Kun” förlängt med Atlético.

Känsligt ämne

Ämnet är med andra ord känsligt. Men att prata om klubben i hans hjärta går bra.

– Atlético är en klubb med fantastiska supportrar. Åk till vilken annan arena som helst och fansen ropar var tionde minut kanske, när de har en målchans. Hos oss fortsätter de sjunga även om vi inte anfaller, ända till slutet. Jag kom hit 2006 och har det väldigt bra. Jag kommer att försvara de här färgerna så länge jag ... ja ...

Ja? Det här är något som intresserar många.

– Nej men, så länge jag kan vara kvar i klubben, säger ”Kun”.

Smeknamnet kommer från en japansk seriefigur som var populär i Sydamerika på 80- och 90-talet och som Sergio Agüero enligt familjemedlemmarna liknade mycket som liten.

Som femtonåring blev han yngste spelare någonsin att debutera i Argentinas högstaliga, ett rekord som han tog från Diego Armando Maradona.

Svärfar Maradona som kapten

”Kun” anade knappast då att den argentinske fotbollsikonen skulle komma att bli både hans svärfar och närmste chef. Men när Agüero fick sitt första barn Benjamin, den 19 februari 2009, var det tillsammans med Maradonas yngsta dotter Giannina, och när han spelade sitt första och hittills enda VM-slutspel i somras var Diego förbundskapten.

– Det är lite annorlunda, men vi umgicks och pratade på samma sätt innan han blev min tränare. När vi tränade var han min tränare och när vi är hemma är han en familjemedlem som vilken som helst. Vi pratar på samma sätt oavsett.

Stör dig aldrig uppmärksamheten kring er familj?

– Nej, min egen familj som jag kommer ifrån är ju inte alls känd. Visst, min fru är Maradonas dotter, så min son kommer att bli känd som Maradonas barnbarn. Men jag försöker leva så normalt som möjligt för det.

Benjamin Agüero Maradona säger ännu bara några få ord, men en sökning på Youtube visar att han ärvt ett tillslag och en bollkänsla från pappa och morfar som inte är vanligt för en tvååring. ”Kun” säger att han ännu inte fått några kontraktserbjudanden för sin son.

– Haha, nej, men det är uppenbart att han gillar att spela fotboll. Som pappa hoppas jag så klart att han ska bli fotbollsspelare.

Det är ett liv du rekommenderar?

– Alltså, jag rekommenderar att han ska göra det han vill. Nu gillar han fotboll väldigt mycket, men det där beror ju på hur man växer och vilken mental styrka man har.

Följer du upp familjetraditionen och blir hans tränare?

– Nej, men jag kommer alltid att finnas till hands när han spelar fotboll. Jag kommer att stötta och hjälpa honom och om han vill bli fotbollsspelare ska jag lära honom vad det innebär.

Största stjärnan

Sergio Agüero vet vad det innebär. Han har gjort 11 mål på 23 matcher i ligan i år och har under Diego Forláns formsvacka växt ut till lagets störste stjärna.

Det hindrar inte Atlético Madrid att kliva ut i kvällens derby som sinnebilden av underdogs. Förra årets Europa League-vinnare ligger på sjunde plats i la liga och är en hårsmån från att trilla bort från europaplatserna. Real Madrid är vidare till kvartsfinal i Champions League, jagar Barcelona i tabelltoppen och har inte förlorat mot lillasyster Atlético sedan hösten 1999.

– Det går inte att förklara varför. Fotbollen är väldigt konstig. Ena året kan man vara hur bra som helst och nästa bara vinna hälften av matcherna. Den här matchen är väldigt viktig för oss. Vi behöver poängen, Real spelar om att vinna ligan, så det kommer att bli komplicerat, säger Agüero.

Hur kan man slå dem?

– Man måste vara väldigt koncentrerad och beredd på att allt kan hända. De har spelare som gör mål direkt om du tappar fokus.

Följ ämnen i artikeln