Anton Hysén hyllas

avPierre Wingren

FOTBOLL

”Herregud, mitt uppe på ett tak i London, så jävla häftigt”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Drygt två månader efter att Anton Hysén, 20, kommit ut ur garderoben så ångrar han ingenting.

Men han har väckt en hel världs uppmärksamhet - nu pryder han gaymagasinet Attitudes omslag.

– Det roliga är att jag inte sett det själv ännu. Jag har sett bilderna, det är jättehäftiga bilder, säger han till Sportbladet.

Det slog ner som en bomb för snart två månader sedan. Anton Hysén, 20, till vardags i division två-laget Utsikten BK, är homosexuell.

Reaktionerna på Glenn Hyséns sons uttalande lät inte vänta på sig och nyheten spreds snabbt genom Sverige.

Men det är inte bara i Sverige som 20-åringens uttalande har blivit stort. Anton är tveklöst mer känd och omtalad än någon annan fotbollsspelare i division två.

– Man tycker kanske att det är lite småkonstigt, man syns lite mer än alla andra. Men vad ska det spela för roll? Det finns hur många som helst som är gay, säger han.

Anton Hysén ångrar inte att han kom ut, men han var verkligen inte beredd på all den uppmärksamhet som han har fått.

Pryder Attitudes omslag

Det är många företag som har hört av sig till Anton, och även om det är roligt är det inte för uppmärksamhetens skull som han kom ut.

– Jag bryr mig inte om att det är stort. Jag tänkte att det bara skulle uppmärksammas i Sverige, och att någon utländsk tidning kanske nappade. Jag trodde inte att det skulle bli så stort. Men det är inget jag söker, jag bara kör vidare, säger han.

Men 20-åringen fick ett erbjudande som han inte kunde motstå. Ett av Storbritanniens ledande gaymagasin hörde av sig och ville göra en intervju med Anton.

– De kontaktade mig och de tyckte att det var en rolig grej att skriva om. Det handlar inte bara om min läggning, även om fotbollen över huvud taget, hur det går för mig och så. De ställde bra frågor, och det är kul att man kan nå ut till andra länder och så, säger Anton Hysén.

Tidningen kom ut för några dagar sedan och på omslaget poserar Anton i badshorts och med en Liverpool-fotboll under armen.

På omslaget står det "Made in Liverpool - Anton Hysén, världens ende manlige fotbollsspelare som kommit ut ur garderoben".

Anton var på plats i London för att intervjuas och fotograferas.

– Herregud, mitt uppe på ett tak i London fotade vi. Så jävla häftigt, säger han.

"Man är den man är"

Antons vardag består av fotbollsträning med Utsikten och han jobbar även för ett bemanningsföretag på Volvo. Som så många andra svenskar har han ådragit sig en förkylning i samband med att solen har lurat av honom vinterjackan.

Men sedan han kom ut är inte hans vardag lika vardaglig längre.

– Det har kommit en massa mejl till min klubb. Men jag hinner inte läsa allt. Jag fokuserar mer på fotbollen, sen får man se, det händer alltid roliga grejer. Men det är inte det man söker efter, säger han.

Och Attitude är verkligen inte den enda tidningen som har velat träffa Anton.

– Det är tidningar runt om i världen som har ringt, typ från Brasilien och Portugal. Men det har inte varit något jättestort än, och det är inget jag väntar på heller. Jag vill att folk ska förstå att man är den man är, säger han.

"Det är så löjligt"

Många har frågat Anton om han tänker byta karriärspår efter all uppmärksamhet som han har fått, men han tycker att alla andra gör det större än vad det är.

– Det är så löjligt när folk säger så. Jag ser det mer kortsiktigt. Jag spelar i division två liksom, jag vill väl gå upp en division till att börja med. Jag är realistisk, men jag känner mig bra nu efter två tunga skador. Sen känner jag väl att jag inte fick alla chanser som man ville i Häcken, men det är ju så, i Sverige köper vi in spelare, säger han.

Även om vardagen ser annorlunda så ångrar han inte att han valde att komma ut. Anton har fortfarande fötterna på jorden och njuter mest av att spela fotboll med Utsikten.

– Nej fan, jag ångrar det inte. Vad ska hända? Man är den man är, om folk inte kan acceptera det är det deras problem. Det är lugnt, jag bara kör vidare. Jag fokuserar bara på det som är positivt, det negativa ignorerar man. Och det handlar inte bara om min läggning, varför ska man bry sig om negativa saker över huvud taget?, säger Anton.

Hysén själv söker inte uppmärksamhet, men vad han tycker är konstigt är att det har blivit så stort bara för att han är kille.

– Det är synd om tjejer, de får inte lika mycket uppmärksamhet trots att de har kommit ut. Det är konstigt, säger han.