”Har varit lite nitiska”

FOTBOLL

Nya direktiv för matchdelegaterna: Ska använda sunt förnuft

Efter en längre tid med anmälningskaos ska det nu bli ordning.

Nu har matchdelegaterna fått nya direktiv.

”Kanske har anvisningarna varit lite nitiska. Men nu tror att vi har röjt undan frustrationen”, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Foto: Foto:BILDBYRÅN
Den här banderollen var uppsatt när Djurgården mötte IFK Göteborg. Matchdelegaten missade dock att se den och Djurgården klarade sig undan en anmälan.

Det har haglat in anmälningar till Disciplinnämnden den här våren. Bland annat har AIK anmälts för att publiken skrek ”domarjävel”och Djurgården för en felklippt gräsmatta.

Men framöver ska det bli annorlunda meddelar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin.

Höll ett krismöte

I samband med fotbollsförbundets ordförandekonferens i veckan hölls ett krismöte med matchdelegaterna. Då fick de nya direktiv om hur de ska agera framöver. Från och med nu ska matchdelegaterna anmäla eller rapportera händelser mer utifrån sunt förnuft.

– Man har väl tolkat lite väl övermäktigt i vissa fall, kanske har anvisningarna varit lite väl nitiska mot vad de borde ha varit. De har varit utsatta för en orimlig arbetssituation. Vi måste hjälpa dem för att de ska få klarhet i sitt arbete, säger Theorin till Sportbladet.

– Det finns inte en lista på att man får säga bu eller bä. När det anmäls saker så ska det vara för att de ska anmälas.

Anmäldes felaktigt

Theorin menar att fallet med Djurgårdens gräsmatta är ett tydligt exempel på något som anmäldes felaktigt. I stället skulle de ha lämnat in en rapport och sedan tagit diskussionen med klubben.

– Om man inte hade lyckats komma överens kunde det ha blivit en anmälan. Jag går inte in på vad som är okej att skriva på banderoller eller annat, det är en fråga om tolkning, säger Theorin.

– Disciplinnämnden kommer till exempel inte döma för ”domarjävel”, där vet de hur de ska agera. Med de här nya direktiven tror jag att vi har röjt undan frustrationen för de involverade.

ARTIKELN HANDLAR OM