Stängs av hela EM:s gruppspel

FOTBOLL

Rooney straffas hårt av Uefa

1 av 5

Wayne Rooney stängs av från hela gruppspelet i EM 2012.

25-åringen sparkade ner Montenegros Miodrag Dzudovic i en eftersläng under EM-kvalets avslutning.

– Anfallaren stängs nu av från att spela för sitt landslag i de tre kommande Uefa-landskamperna som han skulle vara tillgänglig för, skriver Uefa i sin dom.

Wayne Rooney tappade humöret fullständigt i matchen mot Montenegro och sparkade ner motståndaren Miodrag Dzudovici i en onödig eftersläng. Nu straffar Uefa engelsmannen.

Stängs av två matcher till

Rooney stängs av tre matcher för incidenten och missar därmed hela EM:s gruppspel. Ett hårt slag för England där anfallaren är den störste stjärnan och kanske enskilt viktigaste spelaren.

Enligt Uefas regelbok ska spelare stängas av tre matcher vid efterslängar. Disciplinkommittén har därför lagt på två matcher på Rooneys automatiska avstängning över en match.

– Anfallaren stängs nu av från att spela för sitt landslag i de tre kommande Uefa-landskamperna som han skulle vara tillgänglig för, skriver Uefa i sin dom.

”Gör misstag ibland”

England var redan i EM när Rooney stod för förseelsen och fick syna domaren Wolfgang Starks röda kort. Förbundskapten Fabio Capello gav efter matchen domaren sitt stöd i beslutet och räknade själv med en match utan Rooney.

– Han kommer att vara avstängd i nästa match så vi får försöka hitta nya lösningar. Rooney är en viktig spelare, men ibland spelar de inte bra och gör misstag, sade Capello till BBC.

Nu blev straffet betydligt hårdare än så. Det engelska fotbollsförbundet (FA) kan fortfarande överklaga beslutet inför EM-lottningen den 2 december.

– FA kommer att invänta hela motiveringen från disciplinkommittén och överväga det fullt ut innan vi tar ett beslut internt om vi ska ge något svar till Uefa, skriver det engelska fotbollsförbundet i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM