”Vi kollade det med förbundskaptenen”

FOTBOLL

AIK:s pengakupp ger rejält klirr i kassan

AIK har kritiserats för den sportsligt misslyckade inlåningen av Villarreals Sebastian Eguren.

Men Sportbladet kan nu avslöja nya detaljer kring värvningen som visar en ekonomisk kupp från AIK:s sida som gett klubben 460 000 kronor i pengar från Fifa för stjärnan.

– Vi kollade av det med förbundskaptenen innan vi värvade honom, säger Björn Wesström, sportchef när Eguren lånades in.

Foto: GETTY IMAGES

Sportbladet kan nu avslöja ytterligare detaljer kring Sebastian Egurens övergång till AIK. Uppgifter som framställer inlåningen av 29-åringen som långt mer än en sportslig affär.

Ringde förbundskaptenen

Redan innan Eguren presenterades som AIK:s spelare i februari insåg AIK möjligheten att tjäna pengar på mittfältaren. Planen var redan då att försöka få del av pengarna som Fifa delar ut till respektive spelares klubb för deras VM-medverkan.

– Varför ville han till Sverige? Jo, han bedömde själv att han hade möjlighet att nå landslaget och VM, säger Björn Wesström som var sportchef för AIK vid tidpunkten.

AIK ville innan de skrev under några papper försäkra sig om att Egurens eget mål var realistiskt. En VM-medverkan skulle ge AIK knappt 10 000 kronor om dagen för den inlånade spelaren och för att säkerställa att det fanns en möjlighet att ta del av pengarna hörde AIK av sig till Uruguays förbundskapten Óscar Tabárez, kan Sportbladet nu avslöja.

”Var en av delarna i affären”

– Vi kollade av med förbundskaptenen och det stämde uppenbarligen, säger Wesström.

Eguren lånades in och blev senare uttagen till VM. Från den 14 maj, när han anslöt till Uruguays VM-läger, fram till den sista juni när avtalet mellan Villarreal och AIK gick ut har Solnaklubben kunnat se totalt 460 000 kronor ticka in på kontot från Fifa.

– Det var det vi hade visst hopp om redan från början och det var en av delarna i affären.

Har AIK till och med tjänat pengar på inlåningen av Eguren?

– Jag kan inte säga vad han tjänat men vi betalade inte 10 000 kronor om dagen när han var i AIK. De exakta siffrorna i uppgörelsen stannar mellan oss men det är en ekonomiskt bra affär för AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM