I dag ska Lasse övertyga Wales

FOTBOLL

Håller presentation för förbundet: Väldigt väl förberedd

Foto: Sveriges förre förbundskapten var med och tog Sverige till fem raka mästerskapsslutspel. I somras coachade han Nigeria i VM. Snart kan han vara Wales nya förbundskapten.

Fem raka mästerskap är ett argument.

Men måndagens och tisdagens utfrågningar är det som slutligen ska ge Lars Lagerbäck, 62, jobbet som förbundskapten för Wales.

– Det är inte många som slår Lasses kunskaper i en sådan situation, säger Lars-Åke Lagrell.

Wales fotbollförbund har kallat sex kandidater till slutintervjuer för att kunna utse ny förbundskapten.

Lagerbäck och hans fem konkurrenter får cirka 1,5 timme var inför en panel bestående av sju personer.

– Kandidaten får möjlighet att lägga fram sin vision kring Wales landslag. Självklart kommer han få många frågor också, säger Ceri Stennet, presschef i Wales Fotbollförbund.

”Speciell entusiasm”

– Intervjuerna kommer delas upp över två dagar. Några av intervjuerna genomförs i London för de kandidater som bor där och de som flyger dit och några i Midlands.

Vad letar ni efter?

– Panelen letar efter en speciell entusiasm hos kandidaterna till det här jobbet. Kvalitéer som får en kandidat att sticka ut från mängden. Det handlar inte bara om att ha de tränartekniska kunskaperna utan även om att vara en ambassadör för Wales fotboll i världen.

– Personen ska vara lika mycket tränare som diplomat och politiker, säger Ceri Stennet.

Ett liknande intervjuförfarande var det som gav Lagerbäck jobbet som förbundskapten för Nigeria i våras.

Gör inte bort sig

Hans presentation ansågs då stå i en klass för sig.

Flera personer Sportbladet pratat med är övertygade att Lagerbäck på ett liknande sätt med hjälp av dator och PowerPoint kommer gå igenom hur Wales borde formera sitt landslag i offensiv och defensiv – och har man får ut maximalt av superstjärnor som Tottenhams Gareth Bale.

Tippas få jobbet

– Lasse kommer vara väldigt väl förberedd. Han gör aldrig bort sig i en sådan situation. Dessutom kan han vara mycket roligare än många tror och driva med sig själv, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Även brittiska bookmakers håller Lagerbäck som favorit före Chris Coleman, som i våras fick sparken från Coventry.

– Arbetsgruppen lägger sedan ett förslag på vem som ska bli walesisk landslagstränare inför förbundsrådets 30 medlemmar. Jag tror att ett beslut om vem som får jobbet offentliggörs i början på nästa vecka, säger Ceri Stennet.

Lars Lagerbäck själv hälsar till Sportbladet:

– Jag har inget att säga om det rör eventuella framtida jobb innan jag vet något konkret.