Damlandslaget i fotboll

”Jag kan bara laga färdigmat”

Av: 

Viktor Liljerås

FOTBOLL

Frispråkige Kosovare Asllani om nya USA-äventyret, proffslivet – och shopping

Hon är proffs i USA, stjärna i blågult och blev nyligen utsedd till veckans spelare i WPS.

Det mesta går Kosovare Asllanis väg i Chicago – men inte allt?...

– Jag har bott ensam sedan jag var 17 år. Men jag kan fortfarande bara laga färdigmat, säger ”Kosse” i en stor intervju om sina första månader som proffs.

I mitten av mars lämnade Kosovare Asllani, 20, tryggheten i Linköping för spel i Chicago Red Stars i den amerikanska proffsligan.

Tre månader senare har hon hunnit med att bryta ett revben, byta tränare, göra sitt första mål och bli utsedd till veckans spelare.

Hur det känns?

”Gillar att ta risker”

Jo då, att bryta revbenet är väl aldrig kul, den nye tränaren ”känns bra”, första målet kändes ”hur bra som helst” och att bli utsedd till veckans spelare i ligan var ”inte lika viktigt som att vi vann matchen”.

Men det finns andra saker att berätta om att leva proffsliv i USA som 20-åring.

Så då gör vi väl det.

Hur trivs du där borta egentligen?

– Man kan tänka att det är skrämmande att ”flytta till USA helt ensam när man bara är 20 år”. Men jag gillar att ta risker och är glad att jag tog chansen. Man måste våga ta för sig och inte hålla igen. Jag har kommit bra in i det och det känns redan som att jag har känt tjejerna i laget i flera år.

Har du någon gång ångrat flytten?

– Nej, inte en enda sekund. Jag har fått en bra start i klubben och utvecklats både som spelare och som person. Jag njuter hela tiden och längtar efter varje träning och match. Jag bor tillsammans med två lagkamrater (Whitney Engen och Casey Nogueira) i ett radhus ungefär en halvtimme utanför stan. Vi trivs väldigt bra tillsammans och kan samåka överallt.

”Blir mycket kläder”

Hur ser en ledig dag ut i Chicago?

– Jag är en stadsmänniska. Så då tar vi bilen in till stan. Vi kan tillbringa heldagar där med att träffa lagkompisar och göra allt möjligt från shopping till sightseeing.

Upptäckt något spännande på sigthseeingen?

– För det mesta har jag faktiskt hållit mig inne i affärer och gallerior. Det blir lite för många shopping­rundor kanske...

Att shoppa för proffspengarna har lockat mer än att titta på staden alltså?

– Haha, jo. Nu får jag bestämma själv. Det blir mycket kläder. Och datorn pajade så jag var tvungen att köpa lite nya grejor. Men det andra kommer också. Chicago är en grym stad.

Snart landslagssamling inför VM-kvalmatcherna mot Tjeckien (19 juni) och Azerbajdzjan (23 juni). Hur känns det?

– Tjeckien är ett bra lag. Azerbajdzjan är mindre bra. Men det är alltid tuffa matcher eftersom det är kval. Men vi bör ju slå dem.

Det blir första gången du kommer till Sverige sedan flytten. Vad är det första du kommer att göra när du kommer hem?

– Vi spelar i Washington på lördagen och jag åker till Sverige efter det och får två lediga dagar att träffa familj och vänner. Det första jag ska göra när jag kommer hem är att ge mamma en stor kram. Sedan ska jag få lite albansk mat i mig. Mamma har frågat mig vad hon ska laga. Det blir favoriträtten ”Pite”. Det är lite som lasagne. Det ska bli skönt att någon lagar maten.

Siktar på slutspel

Ja, hur går det med matlagningen för din del?

– Det har blivit att vi äter mycket ute. Ibland får jag laga själv. Men jag är inte bästa kocken. Jag har bott ensam sedan jag var 17 år. Men jag kan fortfarande bara laga färdigmat,

Kosovare Asllani kanske inte är proffs på att laga mat.

Men hon vet hur man komponerar ett mål.

Hittills har det blivit ett på sex matcher.

Det lär bli fler.

– Det är det roligaste som finns. Jag vill göra mycket mål och ta laget till slutspel, säger ”Kosse”.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll