AIK slår nytt rekord

FOTBOLL

Publikrusning - drömgräns på väg att sprängas

Foto: aik-feber Aldrig förr har intresset kring AIK varit så stort som i år.

AIK slår tidernas rekord i biljettförsäljning.

Hittills har klubben sålt 6 450 säsongskort och allt pekar på att drömgränsen 10 000 slås.

- Det är vårt mål och förhoppning, säger Tony Aronsson, biljettansvarig i klubben.

AIK:s degradering till superettan har knappast minskat intresset för de svartgula. I fjol slog laget tidernas publikrekord i serien, med ett snitt på 11 871 åskådare. I år har klubben redan sålt 6 450 säsongskort.

- Det är det mesta vi någonsin sålt den sista januari, säger Tony Aronson.

Intresset för AIK är alltså större än någonsin. Klubbens tidigare försäljningsrekord för säsongsbiljetter ligger på 9 400. Det rekordet kommer att fara all världens väg.

- Vårt mål och vår förhoppning är att komma upp i över 10 000, det kan vi absolut nå. Det känns väldigt positivt. Men hör ju hur folk pratar, de som kommer upp och köper biljetter.

13 880 i snitt 2004

- De är saliga och längtar verkligen efter allsvenskan. Den största biljettruschen brukar dessutom komma i mars. Det är då klackkorten går åt. Eftersom de är onumrerade finns det ingen mening att köpa dem just nu, säger Tony Aronsson.

Mellansäsongen 2003 hade AIK ett snitt på 17 301 åskådare.

2004 åkte laget ur allsvenskan. Publiksnittet, 13 880, är missvisande, eftersom AIK tvingades spela sista hemmamatchen mot Örgryte inför tomma läktare. I realiteten var publiksnittet dryga 15 000. Mycket talar för att AIK:s snitt i år kan bli mycket högre än så.

500 träningskort...

- Historiskt sett är tendensen ganska tydlig. Klassiska lag som åker ur allsvenskan får en publikhausse när de går upp igen. Se bara på Malmö. Om vi hade ett snitt på 17 300 år 2003 och över 15 000 år 2004 lär det bli bra mycket mer i år om AIK gör en bra säsong sportsligt, säger Anders Johrén, AIK:are och expert på allsvensk statistik.

Vad är realistiskt?

- Om vi vinner eller aspirerar på att vinna blir det säkert över 20 000.

Ett annat väldigt tydligt tecken på AIK-febern är de så kallade försäsongskorten, ett påfund som är nytt för i år. För 200 kronor får du fritt inträde till AIK:s träningsmatcher under försäsongen.

Hittills har nästan 500 kort sålts. AIK-spelarna kan knappt tro sina ögon.

- Helt otroligt egentligen, att de korten ens existerar och att så många faktiskt köper dem.

- Det är jätteroligt för oss spelare om det blir mycket folk på matcherna. Att spela inför ett fullsatt Råsunda är oerhört inspirerande, säger mittfältaren Dennis Östlundh.

Publikligan 2005

Djurgården

AIK

Hammarby

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM