Klubbarna står på kö

FOTBOLL

Ibrahimovics agent Mino Raiola om svenske stjärnans framtid: "Jag har fått erbjudande från alla de stora klubbarna i Europa"

Foto: Magnus Wennman
Alla rycker i stjärnan Zlatan Ibrahimovic är omtyckt av fansen i Visby. Och av storklubbarna i Europa, enligt Zlatans agent.

Italiensk klubbfotboll och Juventus befinner sig i tidernas kris.

Men det påverkar inte det internationella intresset för svensk fotbolls största stjärna, Zlatan Ibrahimovic, 24.

Tvärtom.

Det menar hans rådgivare, Mino Raiola, i en intervju med Sportbladet.

- Redan innan de senaste händelserna i Juventus fick jag erbjudanden till Zlatan från alla de stora klubbarna, säger Raiola.

Foto: LAPRESSE
Mino Raiola och Pavel Nedved - en av agentens Juve-spelare.

Den Monacobaserade agenten, med rötter både i Italien och Holland, är en maktfaktor kring det svenska landslaget. Raiola är tillsammans med Ibrahimovics närmaste familj Zlatans viktigaste rådgivare, men också agent för Christian Wilhelmsson, Alexander Östlund och internationella stjärnor som egyptiern Mido, tjeckerna Pavel Nedved och Zdenek Grygera.

Men han har aldrig upplevt något liknande som uppståndelsen kring den 24-årige svenske Juventusanfallaren.

I går berättade Sportbladet om hur spanska tidningen Sports läsare i överlägsen stil röstade fram Zlatan Ibrahimovic som deras favorit till att ersätta Henrik Larsson i Barcelona.

- De som läser om sport i Barcelona kan fotboll, säger Mino Raiola. Men jag tror svaret skulle bli i stort sett detsamma om frågan ställdes i 100 andra tidningar runt om i Europa.

"Hoppar inte av i dag"

En fråga går det dock inte att få något svar på just nu - var Zlatan Ibrahimovic spelar fotboll efter VM.

Risken är stor att hans Juventus på grund av de olika skandalerna flyttas ner till serie B.

- Vi respekterar Juventus. Vi hoppar inte av i dag. Zlatan har ett kontrakt som vi respekterar. Varken Zlatan eller jag tänker korsfästa Juventus innan några beslut är tagna om klubbens framtid.

När kommer det hända något kring Juventus?

- Haha. Det är frågan som alla ställer sig. Det handlar ju inte bara om Juventus. Läs och lyssna på allt sägs och du inser att det också handlar mycket om Fiorentina, Lazio och kanske också Milan.

- Den viktigaste frågan just nu är hur lång tid de här utredningarna tar. I Italien är uppfattningen klar - att Juventus ska till serie B. Sedan är frågan vilka som följer med, säger Raiola och fortsätter:

- Om de här stora klubbarna åker ned i serie B, vad är då serie A? Serie B?

- Det finns de som tycker det är bättre att ge de inblandade klubbarna 20 minuspoäng när serien startar.

Har du fått någon information från Juventus ledning?

- Det vill jag inte kommentera.

Ibrahimovics rådgivare vill överhuvud taget inte uttala sig om de olika framtidsscenarior som finns för hans klient, bara om hur situationen ser ut i dag.

- Vi vill inte diskutera en massa saker om Zlatans framtid och hur det påverkas av vad som händer i Juventus eftersom han vill koncentrera sig på VM.

- Zlatan vill inte göra ett bra VM, han vill göra ett exceptionellt VM, säger Mino Raiola.

Behöver inte Zlatan vara bekymrad över sin egen klubbframtid?

- Nej. Han har haft två bra säsonger i Juventus. Zlatan är inte 35 år och på väg utför. Han är en exceptionell spelare och 24 år. Det finns inga klubbar i Europa som inte kommer försöka utnyttja Juventus situation när det gäller Zlatan - om den situationen uppstår. Men det innebär inte att vi förhandlar med några klubbar just nu.

"Affärerna är enkla"

Raiola menar att varken mutskandaler - eller att Zlatan Ibrahimovic blir utsatt för polisrazzior på grund av misstankar mot Juventus - påverkar svenskens relation till Turinklubben.

Parterna har ju redan suttit i tuffa förhandlingar om framtiden sedan en tid tillbaka.

- Vi har haft djupa diskussioner med Juventus i över ett halvår om att förlänga Zlatans kontrakt. Men det har inte blivit något av det. Så det som händer kring Juventus nu påverkar inte så mycket. Jag har redan fått erbjudanden från alla de stora klubbarna innan det här hände.

Har du fått sådana erbjudanden...?

- Ja, från varje stor klubb i Europa. Affärerna kring Zlatan är egentligen väldigt enkla. Min son skulle kunna klara av dem. Det finns bara sju, åtta klubbar som kan få Zlatan - och de klubbarna har jag kontakt med, mer eller mindre varje vecka.

Det blir många samtal.

- Ja, men det är så det fungerar kring de stora spelarna. Det är likadant med spelare som Eto´o, Thierry Henry, Sjevtjenko, Trezeguet och Kaká.

- Storklubbarna vill hålla koll och veta hur situationen ser ut. Så fort det är något nytt kring en spelare som Zlatan eller en klubb som Juventus så vill de uppdatera sig om hur situationen är för honom, säger Mino Raiola.

ZLATANS NYA ADRESS - NÅGON AV DESSA STORKLUBBAR?

Fler VM-relaterade nyheter:

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A