Lagerbäcks huvudbry

FOTBOLL

- mittbacksbrist och anfallsöverskott i landslaget inför VM-uppladdningen

STOCKHOLM

Någon ur sextetten Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Markus Rosenberg, Mattias Jonson, Johan Elmander och Marcus Allbäck måste bort.

I stället ska Karl Svensson, Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist eller Olof Persson in i VM-truppen.

- Det blir svårt att väga plus och minus mot varandra - men det är därför jag har det här jobbet, säger fotbollens förbundskapten.

Foto: Bildbyrån

Den 23 man starka truppen till fotbolls-VM ska tas ut den 9 maj. Mötet med Irland den 1 mars är den enda landskampen dessförinnan, så man skulle kunna tro att de 22 spelare som på tisdagen blev uttagna till Dublinmatchen bara behöver kompletteras med en tredjemålvakt.

- Nej, så är det definitivt inte. Vi har ett 40-tal spelare som vi väljer bland, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Fyra innerbackar

Irlandstruppen innehåller alla de största stjärnorna, som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg. Alla de viktigaste delarna i Lagerbäcks lagbygge, som Andreas Isaksson, Olof Mellberg och Tobias Linderoth. Alla publikfriande lirare, som Christian "Chippen" Wilhelmsson, Anders Svensson och Kim Källström.

Men truppen saknar ändå en viktig sak - balans.

Det finns bara tre mittbackar, men hela sex anfallare.

- Vi vill ha två spelare på varje position när vi går in i ett mästerskap, det är en målsättning vi har till årets VM också. Det är sannolikt att vi åker till Tyskland med fyra innerbackar, säger Lagerbäck.

Rosenberg gör mål

Med andra ord måste Lars Lagerbäck stryka någon i anfallssextetten Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Markus Rosenberg, Mattias Jonson, Johan Elmander och Marcus Allbäck för att få in en mittback i VM-truppen.

- Risken finns väl att jag måste välja bort någon eller några. Men fördelen med de här anfallarna, som Johan Elmander och Mattias Jonson, är att de också kan spela som offensiva mittfältare, säger Lagerbäck.

Vid sidan av självskrivna Zlatan och "Henke" så plussar Lagerbäck extra för Ajaxanfallaren Markus Rosenberg:

- Jag har sett honom på plats i Amsterdam och han gör det bra i sin nya roll till vänster i anfallet. Han har någonting särskilt som gör att han gör mål.

Tända anfallare

Vilken mittback ska komplettera Teddy Lucic, Olof Mellberg och Petter Hansson?

- Vi hoppades på Michael Svensson i höstas, men han behövde operera sitt knä igen, säger Lagerbäck.

De som nämns flitigast av förbundskaptenen är IFK Göteborgs Karl Svensson, Baselproffset Daniel Majstorovic, Helsingborgs unge talang Andreas Granqvist och Malmös mittlås Olof Persson. Men ingen av de påtänkta VM-resenärerna finns med i Irlandstruppen.

- Vi vill fokusera oss på de spelare som inte kunde spela i landskamperna mot Sydkorea, Saudiarabien och Jordanien, förklarar Lagerbäck.

TT: Hur viktig är landskampen mot Irland när du ska ta ut VM-truppen?

- Det är inte så viktigt med en enskild landskamp. Visst kan det bli en plusfaktor för vissa, men en match är aldrig avgörande för vilka som kommer med i VM-truppen.

Men man anar ändå att anfallarna kommer att ta i lite extra under träningarna i Dublin.

Bara en spelare står utanför Irlandstruppen på grund av skada, mångsidige Panathinaikosproffset Mikael Nilsson.

Truppen mot Irland

Lars Markusson/TT