Allsvenskan i fotboll

Klubbdirektören: Stort hjärta inget skattebrott

FOTBOLL

Mats Persson försvarar kassörens gåva till Ijeh

GÖTEBORG

Peter Ijeh fick 1,2 miljoner för att skriva på för Blåvitt.

Han fick det som en gåva av kassören Jan Nilsson.

Gåvan betalades ut i aktier.

Frågetecknen är många runt IFK Göteborgs betalning av Peter Ijeh. I går valde klubben att lägga korten på bordet och berätta hur det hela gick till.

– I samband med att Peter Ijeh värvades erbjöd sig Jan Nilsson (kassören) att stå för sign on-bonusen på lite drygt en miljon kronor (1,2 miljoner). Vi såg inte att det skulle vara något problem om en privatperson vill ge av sina privata, beskattade pengar, säger Mats Persson till Sportbladet.

Undanhållit skatt

Det handlade dock inte om pengar utan aktier som Ijeh sedan fick sälja. 16 800 Pandax-aktier. I pengar blev gåvan exakt 1 252 000 kronor efter att 30 procent gått tillbaka till Jan Nilsson.

Enligt skattelagen är en gåva något som inte kräver motprestation. Men enligt ekobrottsmyndigheten fanns här en motprestation; Peter Ijeh skulle spela fotboll för IFK Göteborg. Därmed är utbetalningen att betrakta som en löneutbetalning där stat och kommun undanhållits skatt, sociala avgifter och arbetsgivaravgifter, hävdar ekobrottsmyndigheten. Framför allt som det i Peter Ijehs kontrakt står att han får en sign on-bonus för att skriva på för Blåvitt.

– Ja, det står i kontraktet men det är ju fortfarande inte IFK Göteborg som har skänkt pengarna, säger Mats Persson.

”Det är barockt”

IFK kontrollerade aldrig med skatteverket om gåvokonstruktionen var okej utan förlitade sig på skatteexperten och göteborgaren Ingemar Olsson.

– Tanken att kontrollera detta med skatteverket slog oss inte ens. Att det kan vara ett grovt skattebrott att ha stort hjärta är för mig barockt, säger Persson.

Fem Blåvitt-personer misstänks nu för grovt skattebrott alternativt medhjälp till grovt skattebrott. Beloppet som ekobrottsmyndigheten anser att stat och kommun undanhållits är knappt två miljoner kronor, enligt uppgift.

De inblandade hoppas undvika rättsliga påföljder eftersom att allt har redovisats öppet.

– Peter Ijeh och Janne Nilsson har redovisat sitt i sina deklarationer. De uppgifter som har behövts för att ge en verklig bild finns sedan länge hos skattemyndigheten, säger Mats Persson.

”Inget att oroa sig för”

Men att både klubb och spelare helt skulle klara sig utan eftertaxeringar tror de inblandade inte på.

– Vad jag ser som “bottom line” är att IFK skall betala arbetsgivaravgifter, 400 000 ungefär, på den miljon Peter har fått, säger avgående (?) ordföranden Bengt Halse till GP.

Stefan Selakovic har enligt klubbdirektören Mats Persson inte betalats med en gåva från en privatperson utan med föreningens pengar.

Finns det någon anledning att oroa sig för vad skattemyndigheten kan hitta när det gäller Stefan Selakovic?

– Nej, säger Mats Persson.

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll