PARANOID

FOTBOLL

Paraguay tar inga risker: alla länder bannlysta från träning

OBERHACHING

För andra kvällen i rad stod man på fel sida av ett stängsel och följde Paraguays träning.

Småmysigt, faktiskt. Röd-vit-randiga fans höll låda och en man förklädd till en gigantisk papegoja flaxade glatt med vingarna så fort man höjde kameran.

...och på andra sidan stängslet nötte Paraguays VM-landslag anfallsspel.

Foto: misstänksam Anibal Ruiz har utvidgat Sverige-bojkotten till att omfatta alla. Men träningen blev inte så stängd som han ville...

Det är lite tvetydigt när man försöker tolka detta trots bojkott-tramsandet sympatiska gäng.

I går skickade man fram truppens mest bistre gubbe som väste att bara journalister från Paraguay tilläts att komma in och ställa frågor efter den stängda träningen.

Sverigebojkotten hade alltså utökats till en resten-av-världen-dito och viftande med ett brev från Fifa som fördömde söndagens diskriminering imponerade inte ett smack.

Men eftersom träningsplanerna på Sportschule Oberhaching ligger nedanför en liten slänt är stängda träningar här till och med mindre stängda än på Stockholms stadion.

Man ser allt

Man ser precis allt från andra sidan staketet och dessutom inte ens från särskilt långt håll.

Det intressanta var att inte en enda frisparksvariant tränades. Inga uppställningar på fasta situationer överhuvudtaget. Uppvärmning och sen tvåmålsspel på full plan med ett tydligt A-lag där Paredes hela tiden blev centralgestalt i sin nya roll mellan mittfält och anfall.

Paredes har kvaliteter för att lyckas i den rollen.

En inspirationsspelare med bra teknik och blick.

För Sverige kan det bli obehagligt om han lyckas i rollen därför att framspelningarna till topparna Nelson Valdez och Roque Santa Cruz då kan bli mycket mer varierade än när avståndet mellan mittfält och anfall varit enormt.

Valdez - blixtsnabb

Blixtsnabbe Valdez är svår nog att ta när han sticker på svepande 40-metersdiagonalpassningar.

Får han korta överraskande instick på tio meter gäller det verkligen för Olof Mellberg och Teddy Lucic att vara på tårna för att hänga med.

Paredes matade under hela träningen såna bollar till anfallarna. Bollmottagning snabb vändning bort från sin bevakare i ryggen och så det snabba passet längs marken.

Ett helt annat spel än det extremdefensiva kontringsspel som Paraguay har visat upp under förberedelserna till VM.

Offensivsatsningen beror förmodligen helt och hållet på de två inledande matcherna i grupp B. Trots förlusten mot ett svagt England fick Paraguay självförtroende av sin dominans i andra halvlek.

Och om Lasse Lagerbäck fortfarande tycker att Sverige gjorde en bra match mot Trinidad och Tobago får han knappast medhåll av sin kollega Anibal Ruiz.

Ruiz såg blottor i Sveriges lagmaskin och som det verkar siktar han in sig på att utmana Tobias Linderoth med den oberäknelige Paredes för att vinna mittfältskampen.

Stefan Alfelt