Att form slår klass verkar Lagerbäck inte känna till

FOTBOLL

MÜNCHEN

Zlatan istället för Allbäck...

Inte särskilt överraskande för dom som känner förbundskapten Lars Lagerbäck.

Hans främsta käpphäst är nämligen den att alla lag som vunnit något stort har en klar spelidé och den håller man sig till. Basta!

I denna svenska spelidé ingår Juventus-signoren Ibrahimovic, och är Zlatan bara frisk så ska han spela.

Att form slår klass verkar Lagerbäck inte känna till.

Han resonerar i stället så, att förfogar man över ett vapen som motståndaren är livrädd för - och det är tyskarna verkligen för Zlatan - så ska man självklart använda detta vapen. Därför Zlatan istället för Allbäck. Fast denna gång undrar jag allt, om inte Lagerbäck biter sig i tummen.

Sverige har en jättechans att vinna dagens åttondelsfinal i München mot ett tyskt lag som håller på att spricka av självgodhet samtidigt som förbundskapten Jürgen Klinsmann satt onödig press på sina spelare med uttalandet att "allt annat än kvartsfinal är Katastrof".

Jag ser framför mej en fartfylld match med två friskt satsande lag och ett flitigt bytande av chanser. Ett spel som båda lagen behärskar men samtidigt - en GIH-tränares mardröm...

Henke har varit seg

Kanske är det också därför som Lagerbäck väljer Zlatan, en spelare med förmåga att stanna upp och rycka sönder en sådan matchbild. Själv hade jag valt att starta med en bevisligen formtoppad Allbäck, bland annat för att få fart på den i detta VM obegripligt sege Henrik Larsson, och för att marinera de tyska mittbackarna. Förbereda dom för den slutliga grillningen, naturligtvis utförd av Zlatan. Nu blir det inte så.

Jag kan tänka mej att en anledning till detta är den miserabla period som Marcus Allbäck hade i Hansa Rostock för några år sedan. Bara fyra mål på 23 matcher, Hansa Rostock ur Bundesliga, Allbäck till FC Köpenhamn och idag en allmän tysk förvåning över att en så dålig anfallare kan platsa i ett landslag.

Kollar snabbt Allbäcks eventuella möten i Bundesliga med dagens båda tyska mittbackar, Hannovers Per Mertesacker och Borussia Dortmunds Christoph Metzelder.

Finner att "Mackan" inte alls mött Metzelder medan han stött på Mertesacker två gånger: förlorade 1-3 hemma, men vann 1-0 borta i en match där Rade Prica nickade in målet och där Mertesacker blev utbytt på slutet, när Hannover satsade offensivt för att kvittera.

Gör han mål i slutet?

Men nu blir det alltså Zlatan och håller bara ljumskarna, så blir det Zlatan hela vägen. Kanske hans tur att åter göra mål i slutminuterna.

För nog är det en fantastisk svit av sista-minuterna-mål som Sverige nu har i slutspelsmatcher. Senast Henrik Larssons 2-2 i 90:e mot England.

Dessförinnan Fredrik Ljungbergs 1-0 i 89:e mot Paraguay.

Före dess Mattias Jonsons 2-2 i 90:e mot Danmark i EM 2004.

Dessförinnan Zlatan Ibrahimovics 1-1 i 85:e mot Italien i samma EM.

I de senaste fyra slutspelsmatcher som Sverige gjort mål i, har man gjort mål de sista fem minuterna. Det är en svaghet men också en styrka. Eller som Lasse Lagerbäck säger:

- Det är ingen tillfällighet. Vi har spelare med karaktär, spelare som aldrig ger upp.

Det blir stryk

Just nu visar tv-kanalen NDR (Norddeutsche Rundfunk) en 90-minutershyllningen till ABBA med de 20 största succéerna.

Thank You for the Music men tyvärr, tipset blir ändå pessimistiskt: stryk med 3-1.

Läs också:

Lasse Sandlin