Herregud, skärp er!

FOTBOLL

Stefan Alfelt: Har vi inte en enda Redknapp i svensk fotboll?

MALMÖ

Samtliga allsvenska fotbollstränare vill se en fortsättning på Lars-Roland till EM 2008.

Herregud!

Är detta ett fotbollsklimat vi mår bra av? Har vi inte en enda Redknapp i svensk fotboll? Varför säger ingen skjut Lagerbäck?

Okej. Redknapp är förmodligen en jubelidiot, men när han sa att Svennis borde skjutas om svensken inte tog England till VM gav Knäpp-Harry åtminstone debatten ett ansikte.

Vi saknar en fotbollsdebatt i Sverige. Vi saknar starka profiler med idéer om hur ekonomiskt resurssvaga svenska klubblag ska kunna konkurrera hjälpligt med Europas superklubbar. En debatt som förutsätter stark tro på egna avvikande idéer.

Senast vi hade en sån var när Bob Houghton utmanade med push-up och vann över Östers och därefter landslagets förbundskapten Laban Arnessons tyskinfluerade bollbearbetande.

Houghton vann debatten i utklassningsstil. Inte inom landets gränser, eftersom Öster i allsvenskan var snudd på lika framgångsrikt, men definitivt internationellt med MFF:s europacupfinal 1979 som topp.

Spreds till landslaget

Houghton revolutionerade svensk fotboll. IFK Göteborg med Sven-Göran Eriksson tog efter och förädlade konceptet press-understöd. Landslaget anammade spelidén och utvecklade vidare.

Och i dag - 30 år senare - är det fortfarande landslagets grundidé!

Borde det då inte finnas en liten Redknapp i tränarstaben som säger att nu får det ta mig tusan hända något nytt? Någon borde säga skjut Lagerbäck och bered plats åt mig. Inte för att han därmed automatiskt skulle ha rätt. Utan för att det värsta som kan drabba en kreativ miljö är likriktning. Rebellen behövs i alla organisationer för att tvinga andra att hålla uppe tankeskärpan.

Titta på allsvenskan 2005.

Knappast likriktning, eller hur?

Vi har sett en mängd mer eller mindre framgångsrika spelsystem. Vi har sett en del lag med tydlig idé om hur de vill spela. Alla har inte lyckats. Och vi har sett andra som velat, chansat och sökt utan att finna svar.

Accepterad spelmodell

Varför tycker då alla dessa, åtminstone någonstans lite oliktänkande, tränare exakt samma när det gäller vem som är lämpligast att leda Sveriges landslag?

Att förespråka Lagerbäck är ju att också hävda att hans spelmodell är bättre än den egna. Tror man inte att ens egen spelfilosofi är stark nog för att fungera med landets bästa spelare är det dags att fundera över vad man sysslar med i sin klubb.

Vad svensk fotboll verkligen behöver är en ny Houghton som kommer hit och säger att det där som Lagerbäcks landslag och allsvenskans bästa klubbar sysslar med är förlegat. Och sen visar hur vi ska göra!

Tiden är inne för en ny revolution och jag ser inte Djurgårdens spel som revolutionerande eftersom det är ett spel som många utländska större och mycket bättre klubbar också praktiserar. Ska Djurgården nå internationella framgångar med sitt koncept gäller det att man lyckas extremt, för att inte säga osannolikt, bra i sin talangutveckling.

Blir försvarsspelare

Vad en ny fotbollsera i detalj skulle byggas på vet jag naturligtvis inte men personligen skulle jag plocka ut de fyra-fem bästa offensiva spelarna i 16- till 18-årslagen och säga:

- Ni är snabba, kreativa, extremt bra med boll och har spelförståelse. Därför ska ni nu bli försvarsspelare i A-truppen.

Det lag som först skapar ett spelande försvar kan dominera allsvenskan eftersom man lätt klarar sig med en trebackslinje och i åratal framöver kan satsa tydligare på det offensiva spelet.

Fast inte heller jag vill skjuta Lagerbäck. Jag hade svårt för hans och Tommy Söderbergs defensiva inledningsperiod men i takt med att superlirarna förändrat landslaget till ett bollhållande offensivt lag finns nu inget att klaga på.

Jag ser ändå gärna att en verklig förnyare snart träder in och frågan är om han inte redan finns på plats i form av Roland Andersson. En man som ständigt funderar över vad som är orsak respektive verkan i det som sker på fotbollsplanerna.

Stefan alfelt