Fotboll

Skandal? Nej, ett grodyngel

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Han är inte så dum att han går i sexfällan

Frågan är nu vilken storlek det är på den här grodan.

Om det är så att Lennart Johansson tycker att kvinnliga fotbollsspelare är paddor som bör fräscha upp sig en smula har han gjort en fetare jättegroda än när Steven Spielberg visade upp Yabba the Hutt i Stjärnornas Krig.

Men det tror jag inte en sekund på.

Vi har ett grodyngel här, inte mer.

Jag har nu lyssnat på den där BBC-intervjun sjutton gånger fram och tillbaka, och så vitt jag förstår kan man tolka den på olika sätt.

Man kan välja den enkla vägen, den numera så typiskt svenska "tungan-slant-på-gubbjäveln-så-nu-ska-han-sättas-dit"-reaktionen, den som också drabbar till exempel kvinnliga politiker som inte säger allting EXAKT som det står skrivet i manualen.

Man kan också välja den lite svårare - och kanske ointressantare vägen - som innebär att man försöker visa förståelse för att människor ibland säger saker som låter fel, men som inte automatiskt innebär att personen är en komplett idiot.

Lennart Johansson sa till BBC att damfotbollen bör koncentrera sig mer på sponsorerna, att kvinnliga spelare ska ta chansen att marknadsföra kvinnoprodukter på ett mycket bättre sätt än vad som sker för närvarande.

Han målade upp en bild:

Leriga, svettiga tjejer på en plan, sen...snabbt klipp i reklamfilmen...så kommer de ut från omklädningsrummet, leende och fräscha.

Får inte tjejer synas?

De kanske säger nåt klatschigt om schampot. Eller om tvålen. Eller deodoranten. Eller vad som helst.

Varför skulle inte kvinnliga fotbollsstjärnor kunna göra det, varför skulle inte deras ansikten kunna få synas och få samma slags uppmärksamhet som männen?

Ingen tycker väl att det är särskilt sexistiskt när David Beckham står och rakar sig med nya hyveln i omklädningsrummet?

Eller när när Frölundas målvaktshjälte Henke Lundqvist står naken, täckt av schampo, i duschen?

Lennart Johansson, 76 år, har inte för ett ögonblick tänkt tanken att damfotbollen ska profilera sig mer med hjälp av sex.

Han vill inte se tjejer spela i behå.

Han har inte påstått att han vill se mer av spelarnas trosor.

Ändå är det ungefär i den stilen som de värsta hårdvinklingarna går i brittisk press i dag, och vem vet: det kanske är nån mindre nogräknad svensk tidning som hoppar på tåget.

Jag har träffat Lennart Johansson tillräckligt många gånger för att veta något om den mannens värderingar. Han är en god, genomärlig, rättvis människa som behandlar alla på samma sätt. Att han skulle se ner på kvinnor eller damfotboll eller lägga ett sexistiskt perspektiv på det hela är rent nonsens.

När de svenska landslagstjejerna fick lösryckta citat framlagda för sig ur Lennart-intervjun reagerade de förstås på det väntade sättet, men där märktes också en tveksamhet:

Kan verkligen LENNART ha sagt så?

Jag tror att Hanna, Victoria, Jane, Jossan och de andra förstår vad han menar när de fått hela bilden klar.

Inte så dum att han går i fällan

När Uefa-bossen säger att han gärna ser tjejerna lira i andra dräkter än "bara Adidas och liknande" så vill han självklart inte att de ska spela halvnakna. Riktigt vilka matchställ han menar vet jag inte, troligen inte han heller.

Det handlar om nåt ytligt önskemål om profilering, nåt som är tufft och snyggt utan att vara plumpt och som kan generera pengar.

Inte fan är Lennart så dum att går i fällan och önskar sexigare fotbollstjejer!

Gjort en stor brölgroda

Problemet för honom i det här läget är att han gjort en riktig brölgroda tidigare, då han i en Aftonbladet-intervju uttalade sig slarvigt om "hur mörkt det kunde bli i ett rum med delegater från Afrika".

Han menade inget illa den gången heller, Lennart Johansson är lika lite rasist som han är mansgris.

Men om man nu lever i en värld där varje ord spelas in på band, om man sitter i en position där det alltid finns nån som vill komma åt en, då måste man också - tyvärr, får man säga - tvinga sig själv att säga de absolut korrekta sakerna i alla lägen.

Lennart är som sagt snart 76, han har ett eller två år kvar som ordförande i Uefa, och när jag intervjuade honom för några veckor sen märkte jag inte det minsta spår av gaggighet.

Men låt oss ändå hoppas att de små grodorna har hoppat färdigt nu, det är lugnast så.

Peter Wennman

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!