- Min kropp har fått nog

FOTBOLL

Johan Mjällbys comeback slutade vid en match - nu lägger han av

En historisk karriär är över - Johan Mjällby lägger fotbollsskorna på hyllan.

AIK-legendaren klarade 79 minuter i premiären mot Gefle innan skador satte stopp för en fortsättning.

- Att kunna vara med i premiären var en dröm som gick i uppfyllelse, säger 35-åringen till Sportbladet.

Karriären skulle vara över redan för mer än ett år sedan. All medicinsk expertis hade dömt ut Johan Mjällbys knä och mer eller mindre klassat honom som invalid.

Ingen diskussion

Men Mjällby trotsade alla, slet sig tillbaka och var med i startelvan när AIK tog emot Gefle på Råsunda i den allsvenska premiären. Efter 79 minuter byttes han ut med en dubbel lårkaka. Sedan dess har sträckningar och andra följdskador hållit honom borta från fotbollen.

Och i måndags meddelade han tränaren Rikard Norling att karriären var över.

- Det var ett lätt beslut, jag såg ingen anledning att fortsätta. Sen premiären har det bara varit sträckningar och skit och rehabträning är det absolut sista jag har lust med, jag vill spela matcher. Det var ingen diskussion, jag sa till Rikard att jag lägger av bara, säger Johan Mjällby.

En dröm

Hur känns det att tvingas ta det här beslutet?

- Det känns förnuftigt. Det är ju något som vuxit fram på grund av alla följdskador. Sen är det lite surt att det är en massa annat som strulat när just knäet faktiskt hållit. Men jag är väldigt lättad över att klubben och laget går bra. Det hade varit oerhört tungt att lägga av om resultaten hade varit dåliga. Nu känns det som att AIK klarar sig lika bra utan mig.

Du sa inför säsongen att det vore det största ögonblicket i din karriär att få springa in på Råsunda igen. Det fick du innan det tog slut. Är du tacksam?

- Jo, men främst är jag oerhört stolt. Det jobb och den träning jag lagt ner på att komma tillbaka är något i hästväg. Ingen läkare i världen trodde på mig. Frågan var ju om jag någonsin skulle kunna spela tennis eller badminton med kompisarna igen. Att jag kunde vara med i premiären var en dröm som gick i uppfyllelse.

Samtidigt är det väl kroppen som tagit det här beslutet åt dig. För inte hade du väl lagt av nu om du varit hel?

- Nej, det hade jag ju inte. Innan de här skadorna var mitt mål absolut att spela åtminstone det här året ut. Men ibland blir det som det blir. Min kropp har fått nog. Nu börjar en ny fas i livet.

Föredrag på gång

Okej, vad händer nu då? Får du en roll i AIK?

- Jag vet inte, det är faktiskt inget vi diskuterat. Jag hoppas att jag får någon funktion inom fotbollen, det är det jag brinner för. Jag hoppas ju naturligtvis på AIK, men då måste det vara något som är utvecklande för både mig och klubben. Annars blir det bara pannkaka av alltihop.

Har du några andra drömmar?

- Nämen det är just fotbollen. Bara jag får vara involverad på något sätt. Även en massmedial roll hade varit rolig. Sen har jag lite föredrag på gång. Det är något som jag redan har provat på, jag har ett samarbete med ett företag. Det kan bli intressant att se om näringslivet kan få nytta av att höra om mina olika drivkrafter.

Du nämnde massmedia, jag antar att du syftar på att vara fotbollsexpert i någon av tv-kanalerna?

- Ja, det har jag ju också prövat på och det är också roligt. Jag har ingenting konkret på gång där, men vi får väl se vad som händer. Jag tänker i alla fall inte ligga på latsidan, det ligger inte för mig. Jag är en väldigt ambitiös person.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM