"Inget tränarbyte"

FOTBOLL

Blåvitts sportchef om klubbens kris: Vi satsar på att värva spelare

GÖTEBORG

IFK Göteborg är ett lag i kris.

Fotbollschefen Roger Gustafsson säger det inte själv - men efter fyra raka förluster och uselt självförtroende hade lagledningen i går ett snabbinkallat möte och beslutade om åtgärder:

- Nu tittar vi oss om efter nyförvärv som kan förstärka offensiven, säger han.

IFK Göteborg har ännu en gång blivit utslagna ur cupen och i allsvenskan är läget om möjligt ännu värre, laget har fyra raka förluster och spelarna säger öppet att de saknar självförtroende. Efter 0-3 mot AIK såg tränaren Stefan Lundin i måndags ut som ett skrämt rådjur på motorvägen, i en intervju med tv:s Fotbollskväll.

I går satt IFK Göteborgs fotbollsledning i ett nästan tre timmar långt möte. Runt bordet finns Roger Gustafsson, ordföranden Kurt Eliasson, Jan Nilsson från styrelsen, tränarduon Stefan Lundin och Jonas Ohlsson.

Det tas en rad viktiga beslut och direkt efteråt sätter sig Roger Gustafsson med Sportbladet för ett samtal.

Var det ett krismöte, Roger?

- Nej, vi anser inte att det var ett krismöte, det var planerat redan efter förlusten mot Malmö.

- Vi snackade igenom läget och kom fram till åtgärder, säger Roger Gustafsson.

Berätta om åtgärderna.

- Vi har ju haft fyra spelare som inte förnyat sina kontrakt och nu har vi bestämt att tar dom inte ställning och lämnar besked inom två veckor så gäller inte kontrakten som vi erbjudit.

Vad händer om ni inte får besked?

- Dom får ju knappast bättre kontraktförslag av oss och deras framtid blir ju väldigt osäker efter nyår.

- Men i dag har en av dom fyra spelarna faktiskt skrivit på. Tomas Rosenkvist har valt två år till hos oss och det är glädjande.

En öppen dialog i klubben

Vad sa ni mer på mötet?

- Vi har bestämt oss för att titta på nyförvärv som ska vara hos oss före den 31 augusti, som ju är deadline för utländska spelare.

Nästa åtgärd...

- Ja, helt utan anledning säger jag så här...vi har fullt stöd för vår tränare, Stefan Lundin, och har gjort klart för lagledningen att det över huvud taget inte är tänkbart att byta tränare.

Räknar du med Stefan Lundin nästa år?

- Ja, det var ett bra sätt att utrycka det. Jag räknar med Stefan nästa år.

- Men vi har en öppen dialog om sånt här i klubben. Stefan frågade spelarna öppet före träningen i dag om dom vill att han ska gå, men dom gav honom sitt stöd.

Det är nya tider, där Bosman har gjort att spelarna tänker mer på sig själva än tidigare och det kanske inte är så konstigt att supportrarna öppet undrar var klubbkänslan tagit vägen?

- Jag brukar säga så här...Spelarna i dag är heltidsanställda och det vet ju alla hur det är med ett jobb, man ska se till att man trivs med det varje dag och...

- Som proffs på heltid blir ju fotbollen viktigare för en kille, än den var förr, när det bara var lag som Barcelona som hade fullblodsproffs.

Tro du det är därför spelarna är noggrannare med sina kontrakt eller var de spelar eller hur de används av tränaren?

- Ja, spelaren måste ju ta ett större ansvar för sin fotboll, eftersom den betalar hans boende och familj och annat.

Det var länge sen ni hade en ung spelare i A-landslaget eller gjorde en positiv proffsförsäljning.

- Ja, men det kommer snart.

Men förstår du att sånt är ett kvitto ute i landet på att det är något som inte stämmer i IFK Göteborg? Det är inte som förr.

- Jo. Du letar efter vad vi har gjort för fel, förstår jag...

- Men det är så, precis som i många andra länder, att inget lag kan vara på topp jämnt. Och just nu är vi i en nedåtgående trend som vi ska ta oss ur, säger Roger Gustafsson och kisar mot solen.

Sedan fortsätter han:

- Jag vet vad du tänker, "varför är det så"? Jo, när det går bra vill man ju inte ändra något, då vore man ju en idiot som sen blev hängd om det inte blev bra.

- Därför kör man på i gamla spår tills vargarna är i kapp, precis som det är på företagssidan. Men då är man ju redan på väg in i svackan.

- Vi har analyserat det här massor, det finns en mänga detaljer att peka på i vårat fall...

IFK är inget skyltfönster

Nämn en.

- För kunde vi ha fyra landslagsspelare i truppen och det levde vi på och kunde till och med värva landslagsmän av andra allsvenska klubbar. Men i dag är inte IFK Göteborg ett skyltfönster, det går att bli proffs från vilken klubb som helst på elitnivå.

Har det varit en jobbig omställning?

- Ja, det har varit hårt eftersom vi samtidigt har minskat personalen. Men jag tänker ofta att det är intressant att bygga ett nytt lag som ska ut i Europa, i nästa framgångsvåg som snart kommer.

Framgångsvåg? Europa?

- Jag är övertygad!

- IFK Göteborg går mot en mycket ljus framtid.

Förklara hur du ser sånt när andra tror att klubben är i upplösning, med missnöje på nästan alla håll i föreningen.

- Jag vet att dom tror det...

- Vi har erfarenhet från spel i Europa, meriter som ger oss inbjudningar för turneringar som ger internationell erfarenhet och jag tycker Göteborg är en perfekt stad för att bygga ett nytt storlag. Här finns Nordens största arena, fotbollskultur och det är inte svårt att locka nya spelare hit, dom som spelat här stannar ofta efter karriären.

Hur ska ni stoppa raset i serien? Spelarna ser ju pigga ut på träningen, men vid match är det dåligt självförtroende.

- Stefan pratar med dom och dom löser det gemensamt. Det gäller att skapa trygghet i gruppen men samtidigt känna utmaningen att "nu jävlar"...

Det var inget bra svar. Hur ska ni vända spelarnas självförtroende?

- Det är trist när jag säger det, men vi måste kämpa bättre. Vår lösning blir att ge allt och öppet prata om vår situation.

Nu gäller knappast guld som målsättning?

- Ingen idé att prata om vad som händer efter match 26. Närmast väntar match 13, vi tar en i taget.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM