Zlatan: Jag kanske lägger av om två år

FOTBOLL

I tre veckor har han lirat boll med kompisarna - nu börjar allvaret

Säsongen var framgångsrik resultatmässigt med holländskt liga- och cupguld och ett VM-slutspel.

Semestern mycket kort.

Men Zlatan Ibrahimovic, 20, är redan redo.

Och vet vad som gäller.

- Nu måste jag få spela matcher.

Foto: andre de loisted
en dag på stranden I tre veckor har Zlatan haft semester hemma hos familjen i Malmö. Jag har varit ute och lirat boll med kompisar på gräsplaner , säger Zlatan.

I morgon, måndag, rättar han in sig i ledet hos Ajax i Amsterdam igen.

Trots att det strax före VM i maj såg ut att bli ett klubbyte.

Italienska Roma var hetaste intressenten och inledde förhandlingar med Ajax.

- Jag känner inte till så mycket, påstår Zlatan. Det var något mellan klubbarna.

En högt uppsatt ledare i Ajax berättar dock för Sportbladet att diskussionerna kom långt, men föll på en sak: prislappen.

- Vi ville ha betalt vad vi själva lagt ut och lite till. Roma ville ha Zlatan men var inte beredda att betala de pengarna, säger källan i Ajax.

Ajax krav låg, enligt uppgift, på över 100 miljoner kronor. Affären rann ut i sanden.

Holländska liga- och cupmästarna sörjer dock inte över de uteblivna pengarna.

I Zlatan tror de sig ha ett sparkapital - på mer än ett sätt.

- I stora drag har jag min förstauppställning klar. I slutet på säsongen sa jag till Zlatan att han var nummer tre av våra centrala anfallare. Men det kan komma överraskningar. Zlatan är en sådan, säger Ajaxtränaren Ronald Koeman i en färsk intervju på klubbens hemsida.

Flera europeiska storklubbar är fortsatt intresserade av den redan mytomspunne unge svensken. Men i dessa dagar av fotbollsekonomisk åtstramning tycks klubbarna hålla mer i plånböckerna än på länge.

Det är förutsättningarna för Zlatan när han checkar in på Amsterdam Arena i morgon.

Teddy Lucic, Andreas Andersson och Andreas Isaksson fick kortaste ledigheten av de svenska VM-spelarna på grund av allsvenskan.

För lite semester

Av utlandsproffsen är Zlatan Ibrahimovic först ut.

Tre veckor efter förlusten mot Senegal.

- Jag tycker jag kunde fått lite längre semester (skratt). Fem veckor åtminstone...

- Men det är ingen idé att snacka med Ajax om det. Det är bara att acceptera, säger han utan att låta alltför beklagande.

Just nu finns det bara en sak som gör Zlatan dyster (tillsammans med svenska trafikpoliser): det svenska sommarvädret.

- Man blir ju tokig av allt regnande, säger han.

Varför har du inte tagit en resa söderut?

- Det var svårt att planera med VM. Sedan blev det för kort tid. Med resande fram och tillbaka skulle det inte bli så många dagar ändå. Då var det bättre att stanna hemma hos familjen.

Under semestern har han bott hemma hos mamma Jurka i Malmö. När Sportbladet intervjuar honom har han fullt upp med att hinna med det som ska göras de sista dagarna av ledigheten - en kompis som fyller år och en snabb utflykt till Köpenhamn.

Följer du allsvenskan något?

- Nej, inte speciellt bra. Nere i Holland har jag inte de kanalerna och när jag är hemma i Sverige känner jag inte att jag måste kolla på sportnyheterna på tv. Jag har annat som jag tycker är viktigare. Som att umgås med kompisar och familjen.

Det innebär inte att det varit tre fotbollsfria veckor för Zlatan.

- Jag har hållt igång lite grand. Men det har inte varit regelbunden träning som under säsongen. Jag har varit ute och lirat boll med kompisar på gräsplaner runt om i Malmö.

Trots den korta semestern, är du sugen på fotboll igen?

- Jo, då. Det räcker att det går en dag utan att jag spelar så blir jag riktigt sugen.

Spela hela matcher var det länge sedan han gjorde.

Han avslutade säsongen i Ajax som avbytare, en lyckosam sådan. Han kom in och avgjorde cupfinalen med ett golden goalmål.

I VM blev det två inhopp, varav det mot Senegal var klart godkänt.

"Jag måste få spela"

Nu vet Zlatan vad han behöver.

- Jag måste få spela, jag vill ha en ordinarie plats Ajax. Jag vet att jag måste visa mer vad jag går för. Det kändes som om jag inte kunde ge hundra procent förra säsongen. Det var något som var i vägen.

Vad?

- Jag vet inte. Ajax har ett annorlunda spelsystem och jag måste komma in i det. Förhoppningsvis kommer jag med ett annat spel i mig nu. Det gick hur bra som helst på träningarna, men jag fick inte ut det i matcherna.

Vilken är din position?

- De (Ajax) ser mig som en nummer 9, en riktig target player. Jag ser inte mig själv som en target player, jag kommer aldrig bli det. Jag ser mig mer som en anfallare som kan hitta på lite saker med bollen och få igång spelet.

Känner du dig mer hemma med 4-4-2 än 4-3-3?

- Ja, det tror jag faktiskt.

VM blev en stor upplevelse för honom både fotbollsmässigt och socialt. Han har slagit sig in i Blågult både sportsligt och i kompisgänget.

- Jag lärde mig mycket under VM. Men det enda jag tänker på är att vi kunde varit i semifinal om vi vunnit mot Senegal. Då hade vi haft en stor chans att vinna mot Turkiet, då hade vi spelat mot Brasilien. Det är så jag tänker. Men det blev inte så.

Vilka spelare umgicks du med under VM?

- Henke, Hedman, Pontus Farnerud. Men man umgicks med de flesta. I början delade jag rum med Andreas Isaksson, men sedan hade vi enskilda rum.

Vilka spelare imponerade på dig?

- Ronaldinho var bra. Ronaldo också, men det var ingen överraskning. Och Anders Svensson hos oss tog ett par kliv framåt. Henke var ruggig. Han är en av världens bästa anfallare. Det är synd att han slutar.

- Men man ska sluta när man är på topp, det är helt rätt. Går det bra kanske jag lägger av om två år ...så undrar alla, vart tog han vägen? Haha.

Efter ett första träningspass på måndag förmiddag i Amsterdam drar Ajax vidare till sitt träningsläger i De Lutte vid tyska gränsen.

Har skaffat agent

Efter ett par veckor med träning och matcher mot lokalt motstånd varvar holländska mästarna sedan upp med matcher mot Celtic, Norwich och Manchester United.

Eredivisie, holländska ligan, börjar 18 augusti mot Utrecht.

Säsongens höjdpunkt inleds 17 september för Ajax som är direktkvalificerat till gruppspelet i Champions League.

- Champions League är oerhört stort. Det ska bli spännande att få uppleva de matcherna, mot riktigt bra lag. Det är bara att hoppas att jag får spela, säger Zlatan.

Zlatan har för första gången i karriären skaffat sig en agent.

Anders Carlsson från sport-agenturen IMG representerar sedan nyligen Zlatan Ibrahimovic.

- Jag kände att jag behövde en agent. Det blir lättare om man har någon som sköter sakerna vid sidan om så att jag kan koncentrera mig på fotbollen.

Hur är relationen till Hasse Borg (Malmö FF:s klubbdirektör som tidigare hjälpte Zlatan)?

- Den är bra. Vi har fortsatt kontakt. Vi snackar då och då.

Oavsett vem som ger råden, Zlatan vet själv vad som är viktigast för honom. Vad han behöver visa från och med morgondagens första träning.

- Jag måste få spela matcher. Det är det enda som gäller för mig.

Börjar träna på måndag

Michael Wagner