Först ett drömmål – sen fula kapningen

FOTBOLL

DUBAI. Anton Salétros var minst sagt het när ett juniorbetonat AIK mötte danska Midtjylland.

Först ett drömmål – sedan en tuff satsning.

– Jag tror de flesta hade blivit förbannade. Det är hänsynslöst och onödigt att göra så i en träningsmatch, säger dansken Jakob Poulsen.

– Jag tycker han blev lite överdrivet arg, men det är sådant som händer. Det var absolut inte meningen att skada honom, säger Salétros.

När Anton Salétros gav AIK ledningen borta mot Midtjylland i Dubai blev man lite påmind om Zlatan Ibrahimovics klassmål, som är snyggare, mot Ungern i VM-kvalet 2005 för 13 år sedan.

Salétros kom löpande till vänster i straffområdet, fick bollen och bjöd på en snurrfint mot förre HBK-spelaren Tim Sparv. När han hade tagit sig förbi finländaren skickade han upp bollen i bottre krysset med vänsterfoten. En fin aktion från mittfältaren som förra säsongen just var på lån hos ungerska Ujpest.

– Jag har inte sett målet ännu, men Zlatans mål har jag så klart sett. Jag gör en vändning på honom och så skjuter jag den på bortre, och den går in, säger Salétros till Sportbladet.

Kastade sig efter dansken

En knapp halvtimme senare skapade Salétros återigen känslor och reaktioner på och utanför planen.

AIK tappade bollen utanför offensivt straffområde och Midtjyllands lagkapten Jakob Poulsen satte fart mot AIK:s planhalva. Anton Salétros jagade efter Poulsen och tio meter in på offensiv planhalva kastade sig Salétros efter dansken för att stoppa honom.

Foto: C More

Poulsen träffades och föll till marken. Men dansken var snabbt uppe på benen och var ursinnig på Salétros. Poulsen sprang fram mot AIK-mittfältaren och skrek på honom flera gånger. Domaren valde att ge Salétros gult kort.

Poulsen blev förbannad.

– Jag tror de flesta hade blivit förbannade. Det är hänsynslöst och onödigt att göra så i en träningsmatch. När det kommer en sådan tackling blir man skraj för att man vet att man kan bli borta en lång tid om man blir skadad, säger Poulsen.

Hur upplevde du situationen?

– Jag sprang över halva planen, och han jagade mig över halva planen. Sen gör han en onödig tackling. Men jag skadade inte mig, som tur är.

Anton Salétros medger att tacklingen blev mindre lyckad, men anser inte att det var rött kort.

– Det kommer ut en andraboll som jag inte får en bra touch på. Jag tappar den till någon i deras lag, och så jagar jag honom. Sedan ska jag ta en taktiska frispark, och så gör jag det.

”Tycker han blev överdrivet arg”

Blev lite hårt?

– När du visade bilderna så såg det tuffare ut än vad det var. Jag tycker han blev lite överdrivet arg, men det är sådant som händer. Det var absolut inte meningen att skada honom. Det var en taktisk frispark som det blev lite ståhej kring.

Så gult kort var rätt?

– Jag tycker det är gult.

Pratade du med honom efteråt?

– Jag har inte träffat honom, men jag sa på planen att det inte var meningen. Det var absolut inte meningen.

Med en dryg kvart kvar av matchen kvitterade Midtjylland. Albin Mörfelt tappade olyckligt bollen och i en omställning tryckte Gustav Wikheim in 1–1. Bara minuter senare tryckte den danska klubben in 2–1 efter en hörna. Mikkel Duelund fastställde slutresultatet 3–1.

Startade med sju juniorer

AIK startade med sju juniorer och gjorde ett bra kollektivt arbete, främst i första halvlek. Men i andra halvlek var det mest försvarsarbete för AIK:s del. Då var det klasskillnad mellan lagen.

Nils-Eric Johansson fick en smäll på knäet i första halvlek och mittbacken gick sedan av i halvtid. Han förklarade efteråt att det bytet var planerat.

1 av 7 | Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET
Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM