Robert Lundström frälste AIK i premiären

FOTBOLL

AIK spås bli en av de största utmanarna till guldet.

I premiären mot Dalkurd frälste nyförvärvet Robert Lundström laget efter att ha gjort 1–0 och legat bakom tvåan.

– Jag gick bara lös. Det var en skön känsla, säger han.

30 334 personer hade tagit sig till premiären på Friends Arena mellan AIK och Dalkurd, som gjorde sin första match någonsin i allsvenskan.

Den första halvtimmen på Friends var kanske ingen stor fotbollsfest. AIK, som tvingades klara sig utan Tarik Elyounoussi, hade svårt att komma till avslut, men i den 33:e minuten kom målet.
Robert Lundström fick bollen till höger i straffområdet och satte bollen rakt upp i krysset.

– Jag får en bra passning och en bra touch och en bra träff. Ett fint mål. Det är svårt att beskriva känslan. Det är första matchen i AIK i allsvenskan så det kunde inte bli så mycket bättre, säger Lundström som sprang ut och firade med fansen.

– Jag gick bara lös. Det var en skön känsla. Jag bara sprang och det blev så.

Bahoui inbytt

Lundström hade ett bra läge också i början av andra halvlek, men avslutet gick över.

Yukiya Sugita fick Dalkurds bästa chans när han fick bollen i straffområdet en stund senare, men Oscar Linnér räddade.

– Den kom i ett viktigt läge. Den var lurig, han kom in bra där och försökte trycka ner den mot bortre stolpen, men jag höll huvudet kallt och försökte läsa den. Jag kom ner bra där, säger Linnér.

Sugita hade ett nytt bra läge i den 71:a minuten, men nicken gick över.
Nyförvärvet Nabil Bahoui, som fick börja matchen på bänken, byttes in i andra halvlek och hade sedan ett jätteläge att öka på till 2-0 men avslutet gick tätt utanför stolpen.

Hyllar publiken

Bahoui fick en ny chans på stopptid efter att ha blivit fint framspelad av Lundström. Avslutet gick i stolpen, men Anton Salétros dök upp på returen och satte 2–0.

– Vi får inte till det hundraprocentigt under stunder av matchen. Vi får en bra start, tappar lite initiativ och faller ner för Valentic har bra idéer. När Nabil och Anton kommer in och gör jättebra insatser från vi i alla fall en känsla av att vi har bättre kontroll, säger AIK-tränaren Rikard Norling och hyllar publiken.

– Vi får vinna en premiär inför fullsatt, eller så mycket vi får in i alla fall. Bra, kul. Det kändes som att vi synkade ihop väldigt bra med läktarna i vissa lägen. Vi började tappa initiativet och helt plötsligt visslades det så de sparkade bort bollen av den anledningen, utan att vi pressade egentligen.

Dalkurdtränaren Azrudin Valentic var besviken över resultatet men nöjd med segern.

– Det som irriterar mig mest är att vi släpper in målet när vi har vår bästa period och full kontroll. I andra halvlek är vi bra och trycker ner AIK. De blir lite rädda och vi skapar halvchanser och kommer till fantastiska lägen med Sugita. Jag vet inte hur målvakten räddar det. Men när de gör byten, de finns mycket rutin i AIK, med frisparkar, offside. De drar ner tempo och vi hade inte det där sista, säger han.

Fotbollsbibeln – allt om säsongen 2018 – i butik nu! 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM