Andreas Isaksson: ”Expertrollen får Kim hålla på med själv”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Han har blivit utsedd till årets målvakt tio gånger. Han har två SM-guld med Djurgården och har gjort 133 landskamper för Sverige.

Men efter säsongen lägger Andreas Isaksson handskarna på hyllan.

– Jag är glad för att jag tagit beslutet nu säger Isaksson till Sportbladet.

2016 återvände Andreas Isaksson till klubben han vunnit två SM-guld och ett cupguld.

Djurgårdens succémålvakt skrev då på ett två och ett halvt år långt kontrakt och det var en övertygad Isaksson som återvände till klubben.

– Bosse hörde av sig, la ut frågan och jag tänkte till en sekund – sedan var det klart att jag skulle komma hem igen. Det krävdes ingen övertalning eller betänketid utan det kändes helt självklart att jag skulle hem till Djurgården sa Isaksson då.

Två år har gått och Djurgården har på allvar börjat utmana om de högre tabellplaceringarna i Allsvenskan. I fjol slutade Stockholmslaget på en tredjeplats vilket gav dem en biljett till Europaspel – något Djurgården varit utan i tio år.

Framgångarna var till stor del Isakssons förtjänst efter elva hållna nollor. Även i år har den före detta landslagsmålvakten börjat starkt där han de senaste sju tävlingsmatcherna spikat igen.

Isaksson har därmed hållit nollan i 776 minuter och senast 36-åringen släppte in ett mål i en tävlingsmatch var i fjol efter 1–1 matchen mot Häcken i omgång 28.

Alla sagor har sitt slut

I torsdags kom beskedet att Isaksson bestämt sig för att efter säsongen lägga handskarna på hyllan – ett beslut som inte var helt lätt att ta.

– Det har vuxit fram under en tid, det är fortfarande väldigt roligt och motiverande att spela fotboll men det tar ändå mycket tid och energi. Framförallt från familjen som fått stå tillbaka i många år så jag vill kunna ge tillbaka till dem också.

Var det ett tufft beslut att ta?

– Både ja och nej men jag känner ändå nu att jag är glad för att jag tagit beslutet nu, det känns rätt i tiden. Jag har en säsong kvar i Djurgården och ser väldigt mycket fram emot den. Jag och laget ska försöka göra det sista året till ett så bra som möjligt.

Några tankar vad du ska göra efter karriären?

– Nej, jag vet inte riktigt, vi får se vad som händer. Just nu funderar jag inte så mycket på det. Det är säsongen med Djurgården jag fokuserar helt på och resten får visa sig allt eftersom. Det ska bli skönt med en ledig helg.

Din vän Kim Källström är expert på Discovery. Han har inte försökt att värva dig som expertkommentator?

– Nej det är nog ingenting för mig tror jag, expertrollen får han hålla på med själv och det är han riktigt duktig på men för mig blir det nog inget sånt säger Isaksson och skrattar.

VM står runt hörnet och Robin Olsen är i nuläget skadad. Ställer du upp om Janne Andersson ringer?

– Haha, nej, det är också ett avslutat kapitel. Det var en fantastisk tid men min tid i landslaget är förbi och det är inget jag direkt är ledsen över.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.