”Vill Zlatan spela VM så löser vi det”

Publicerad:

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic kan stoppas från VM av Fifas etiska regler.

Men Bethard Group har redan hittat en väg ut om LA Galaxy-anfallaren vill återvända till landslaget.

– Skulle Zlatan vilja spela VM kommer någon av våra huvudägare att köpa ut honom, säger marknadschefen Jan Lindow till Sportbladet.

För en vecka sedan blev det klart att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare och ambassadör i spelbolaget Bethard Group.

Under tisdagen kunde Sportbladet avslöja att Zlatans delägarskap stoppar honom från spel i sommarens VM då det strider mot Fifas etiska regelverk.

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får inte någon spelare varken direkt eller indirekt äga andelar i bettingbolag. Jag håller mig till fakta och kan bara redogöra för det som gäller samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, sa Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Ingen nyhet för oss”

Nu går spelbolaget själva ut med en kommentar.

”Just nu är detta en icke-fråga. Zlatan har valt att lämna landslagsspel bakom sig och tackat nej till landslaget. Skulle det vara så att Zlatan ändrar sin inställning i frågan så löser vi det självklart utan problem. Hans eventuella VM-deltagande kommer alltså inte att styras av hans engagemang i Bethard”, säger Bethard Groups vd Erik Skarp i ett mejl till Sportbladet.

När Sportbladet når spelbolagets marknadschef Jan Lindow berättar han att parterna hade koll på Fifas etiska regelverk sedan tidigare.

– Det här var ingen nyhet för oss. Sedan är det här en sak för Zlatan och hans representanter att svara på, men vi visste om både Fifas och engelska fotbollsförbundet FA:s regler (då Zlatan Ibrahimovic tillhörde Manchester United vid tidpunkten reds. anm.) där det finns väldigt massa regler att förhålla sig till, säger Lindow.

Foto: BETHARD
Erik Skarp.

”Ganska få som skulle få spela VM”

Reglerna säger att spelare som deltar i VM är: ”... förbjudna att äga andelar, aktivt eller passivt, i bolag, koncerner, organisationer och så vidare som marknadsför, tillhandahåller eller arrangerar sådana event eller transaktioner (vadslagning, gambling, lotterier eller liknande)”.

Men företaget tänker inte stå i vägen för Ibrahimovic om LA Galaxy-anfallaren blir uttagen till VM.

– Skulle Zlatan vilja spela VM kommer någon av våra huvudägare att köpa ut honom. Sedan kan man om man följer regelverket noggrant fråga sig hur många spelare som äger aktier eller fonder i olika spelbolag. Jag tror att det är ganska få spelare som överhuvudtaget skulle få spela VM i så fall, säger Lindow.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.