Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Holländska attacken mot Sverige: "Jag är chockerad över de nya uppgifterna"

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Sverige och Holland ska spela en het VM-kvalmatch på fotbollsplanen.

Men känslorna är redan upprörda på läktarplats sedan Svenska Fotbollförbundet övergivit holländaren Michael van Praag, som kandiderar att bli ny president för Uefa.

– Jag är chockad över uppgifterna som kommit fram, säger van Praag till Sportbladet.

14 september ska Uefa rösta fram en ny president för organisationen sedan Michel Platini blivit avstängd av Fifa i fyra år på grund av en betalning från Sepp Blatter på 17 miljoner kronor.

I början av juni meddelade det svenska fotbollförbundet (SvFF), tillsammans med sina norska, danska och finska kolleger att de ställer sig bakom slovenen Aleksander Čeferin, som ny Uefapresident.

Stöd efter löften

I senaste numret av norska fotbollsmagasinet Josimar hävdar tidningen att det svenska stödet kommer efter löften från Čeferin att SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson ska få bli en av Uefas vicepresidenter, få en plats i Uefas exekutivkommitté och att de nordiska länderna ska få arrangera EM 2024 eller 2028.

En av Čeferins motkandidater är holländska fotbollförbundets ordförande Michael van Praag, 68, som Sverige stod bakom när van Praag utmanade Sepp Blatter i valet till Fifa-president i maj 2015.

Nu säger van Praag om den norska tidningens uppgifter om anledningen till att de nordiska länderna i stället ställer sig bakom Aleksander Čeferin:

– Det är inga bra nyheter, det är chockerande. Jag utgår från att de har väldigt bra information.

– Jag blev förbluffad när jag läste om de här detaljerna. Jag träffar Karl-Erik Nilsson vid matchen på Friends och kommer fråga honom, säger van Praag i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Ryssland står bakom

Enligt Josimar backades Čeferin tidigt upp av det mäktiga ryska fotbollförbundet och flera förbund i Östeuropa, men det var viktigt för slovenen att först få ett officiellt stöd från de välrenommerade nordiska länderna.

Fem dagar efter att Sverige, Danmark, Finland och Norge gick ut med sitt stöd för Čeferin i juni följde Ryssland och ytterligare tolv länder i Östeuropa efter och ställde sig officiellt bakom slovenens kandidatur som Uefapresident.

– Jag kände inte till den ryska kopplingen om hur Ryssland använt de nordiska länderna för att lansera Aleksander Čeferin. Om det är sant så är vi tillbaka i den gamla skolan hur man gjorde upp saker inom Uefa och Fifa – och det är precis det som vi velat bli av med, säger van Praag till Sportbladet.

– Jag tar seriöst på uppgifterna. Det är grova anklagelser som kommer fram.

Enligt Josimar ska betydande delar i de olika uppgörelserna mellan de nordiska förbunden och Aleksander Čeferin skett i samband med Champions League-finalen i Milano i maj.

Ville ha EM på Friends

Då fick även van Praag reda på att SvFF var på väg att ställa sig bakom Čeferins kandidatur som ny Uefapresident.

– Jag bjöd in Sverige och Karl-Erik Nilsson till mitt hotellrum i Milano och sa att jag var väldigt besviken. Jag hade gärna velat höra det från Karl-Erik själv direkt än att läsa om det. Jag var förbluffad eftersom det fortfarande var flera månader kvar att tillkännage en kandidatur. Jag frågade hur Sverige kunde stötta någon innan de visste vilka som skulle ställa upp, säger van Praag.

– Vi hade en bra konversation och jag har en bra relation med Karl-Erik Nilsson, vi är båda gamla domare, men jag var förvånad och väldigt besviken över Sveriges val. Jag har alltid jobbat väldigt hårt för de nordiska länderna. Jag stöttade att EM 2020 skulle spelas på Friends.

Möte i Köpenhamn

Holländaren driver sin presidentkampanj vidare.

– Om några dagar träffar alla kandidaterna de nordiska fotbollsförbunden i Köpenhamn för att få en chans att presentera sig. Jag hoppas jag får en ärlig chans att få dem att ändra sig.

Hur går det i matchen mellan Sverige och Holland?

– Jag är en usel tippare, och måste avstå från att tippa. Jag hoppas det blir en bra och ärlig match, precis som presidentvalet till Uefa, säger Michael van Praag.

Karl-Erik Nilsson säger i en kommentar till Fotbollskanalen om anklagelserna i Josimar:

– Jag tar emot uppgifterna med ett stort leende på läpparna. De är naturligtvis helt tagna ur luften. Men det är klart att om det är bra för Norden och Sverige är det naturligtvis ingen nackdel, men det finns naturligtvis inga sådana löften eller garantier givna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: De ställer upp med chockelva

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Sepp Blatter

Michel Platini

Michael van Praag

Uefa

Fifa

Aleksander Ceferin