Chans att få vårt landslag tillbaka

FOTBOLL

Sjögren: Varför ska vi egentligen bry oss?

Ett svenskt fotbollslandslag utan sin störste stjärna på väg mot en tillsynes omöjlig uppgift.

Vi borde kanske vara deppiga inför Janne Anderssons första trupputtagning som svensk förbundskapten men det var länge sen jag kände sådant hopp.

Hoppet om att få vårt landslag tillbaka.

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

Det förväntade är att Janne Andersson får stryk i sin första match som svensk förbundskapen. Det troliga är att VM-kvalet blir ett misslyckande. Det logiska är att det svenska fotbollslandslaget inte spelar ett mästerskap igen på minst åtta år.

Buat åt sitt eget landslag

Så varför ska vi egentligen bli speciellt upphetsade när Janne Andersson på tisdagen presenterar sin första trupp som svensk förbundskapten i fotboll?

Varför ska vi bry oss om Jonas Olsson välkomnas tillbaka in i värmen, om Oscar Wendt äntligen får chansen eller vem Janne tänker ska starta bredvid Marcus Berg i anfallet till en match mot ett förbannat revanschsuget Nederländerna utan att Sverige haft en enda träningslandskamp att förbereda sig på?

Jag gör det för att det här kan bli vårt landslag igen.

De senaste åren har jag suttit på avslagna matcher och hört en svensk hemmapublik bua ut sitt eget landslag. Där emellan på öppna träningar med Sveriges främsta fotbollsspelare inför tommare läktare än på många allsvenska klubbars ordinarie onsdagsträningar.

Det första försökte förbundet bota med avgrundsvrålande speakers och förhatliga pappklappor. Det andra ansågs som ett mindre problem än den påverkan på spelarnas scheman en flytt av den öppna träningen till kvällstid skulle innebära.

Jag har funderat mycket på varför det blev så här och tror att det svenska landslaget i sin ihärdiga jakt på sportslig framgång förlorade både sin egentliga uppgift och sitt folk längs vägen. Det svenska fotbollslandslagets syfte måste vara att engagera och underhålla sina redan frälsta anhängare och ännu viktigare att inspirera nya till så stora saker som att våga drömma och så banala saker som att börja motionera. Jag hoppas att det är här Janne Andersson börjar sitt arbete.

Bara de levererar känslor

Jag hoppas att ambitionen inte längre blir att kräma varenda liten peng ur biljettinträdet med vetskap om att affischnamnet Zlatan gör det möjligt eller att skala varenda apelsin för att spelarna ska vara nöjda. Jag hoppas att målet istället ska bli att pressa varenda liten droppe fotbollspassion ur det svenska folket. För nu struntar jag faktiskt i om landslaget bjuder på mål, rolig fotboll eller resultat. Bara de levererar känslor.

Ge mig en underdog att känna kring. Ge mig en uppstickare att hoppas på. Om det så slutar med ett lag jag kommer tvingas sörja med. Bara vi gör det tillsammans.

För som en herre i tredelad kostym och kungakrulligt hår med eftertryck träget försökte hamra i oss:

”Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi jävla starka!” Den gången hade jag svårt att tro honom. Låt oss åtminstone försöka den här gången.

* 14.00: Truppen till VM-kvalet mot Nederländerna presenteras

ARTIKELN HANDLAR OM