Novakovic: "En del av mig som försvinner"

avAndreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anna Tärnhuvud

Ut med det gamla och in med nya.

Andreas Alm fick sparken och Rikard Norling kom in.
Kvar genom all turbulens står Nebojša Novaković.

– När Andreas försvann, försvann en del av mig, säger AIK:s assisterande tränare.

Nebojša Novaković är AIK.

Som spelare för klubben, som anfallaren som tog laget till Champions League, och senare som assisterande tränare.
Han blev assisterande tränare i klubben redan 2004. När Rikard Norling fick sparken 2008 fick även Novaković gå, men kom tillbaka 2010. Året efter kom Andreas Alm in i klubben som huvudtränare.
I fem år har de båda stått varandra nära. De har trivts ihop. Som yrkesmänniskor, och som privatpersoner.

– En del av mig försvinner när Andreas försvinner. Andreas levde här, vi levde med honom här, i nästan sex år. Vi har bollat fram och tillbaka, vi har vunnit massor med matcher och vi har förlorat en del matcher. När en sådan chefstränare försvinner från Karlberg, från AIK, då känner jag också att en del av mig försvinner, säger Nebojša Novaković.

"Jag var ledsen"

Novaković berättar att det var ett tungt besked att höra att Alm fått sparken. Men att han nu blickar framtåt.

– Jag var ledsen den dagen. Men efter... det är den här branschen. Jag visste, Andreas visste, att en dag försvinner någon härifrån. Man blir ledsen, men efteråt, det finns inte tid att vara ledsen. Det är match på måndag och Rikard ska få så bra förutsättningar som möjligt, och det är min uppgift att fixa det åt honom.

Och att jobba med Rikard Norling är någonting Novaković är vad vid.

– Jag har jobbat med honom, och jag vet vad han kräver. När Alm försvann kändes det som att jag fick sparken, sen när Rikard blev anställd kändes det som att jag direkt blev anställd också. Jag ser det som en ny möjlighet med Rikard, han har utvecklats mycket under sin tid i Norge och Malmö, säger han.

Derby på måndag

Rikard Norling, Nebojša Novaković och nye assisterande tränaren Peter Wennberg gjorde på lördagen sin blott andra träning tillsammans.

Det bara två dagar före ett stekhett derby mot Djurgården.

– Det är en jättestor match. En stor möjlighet för chef(Norling) och en stor möjlighet för spelare som stått lite vid sidan att visa för chef vad de kan. Derbymatch på hemmaplan, det är fantastiskt och det betyder jättemycket. Att vinna mot Djurgården känns alltid som sex poäng, säger Novakovic.

Andreas Alm är borta. Jens Gustafsson är borta. Rikard Norling har kommit in. Nebojša Novaković står kvar som assisterande tränare för AIK.

Om han var rädd att förlora sitt jobb? Novaković skrattar åt frågan.

– Det finns inte rädsla för mig. Jag kan bli rädd om jag inte har möjlighet att göra ett bra jobb för AIK. Är man rädd i AIK, då har man kommit fel. I AIK finns ingen rädsla, bara möjligheter.

Publicerad: