Kan ha dött – för att spara 3700 kr

FOTBOLL

Skandaluppgifter: ”Han ville inte spela matchen”

1 av 2

Fotbollsvärlden sörjer Patrick Ekeng.

Nu kommer nya uppgifter om att hans liv kunde ha räddats.

Bland annat ska ambulansen ha saknat verktyg för hjärt-lungräddning – vilket ”bara” kostar klubbarna motsvarande 3 700 kronor per match.

Det var i fredags kväll som 26-årige Dinamo Bucharest-spelaren Patrick Ekeng segnade ihop livlös mitt under en match mot Viitorul. Den kameruanske landslagsmannen hade bara varit på planen i sju minuter när han föll ihop med hjärtstillestånd. Han fördes med ambulans till ett sjukhus, som låg två minuter därifrån, men hans liv gick inte att rädda.

Eller gjorde det?

Ställde krav – fick dispens

Skandaluppgifter sipprar nu ut i lokala medier.

Redan i fredags kväll kom uppgifter om att ambulansen saknade verktyg för hjärt-lungräddning – och nu skriver internationella medier att AFAN (det rumänska fotbollförbundet) så sent som 2012 gick ut med ett krav om att samtliga klubbar måste ha två ambulanser utrustade med verktyg för hjärt-lungräddning på samtliga matcher. Det ska ska enligt FIFPro kosta klubbarna 400 euro – alltså cirka 3 700 kronor – per match. Men dispens ska senare ha givits klubbarna i högsta, andra och tredje divisionen på grund av klubbarnas dåliga ekonomi.

– Vi inväntar rapporten från obduktionen, men det är möjligt att Ekeng kan ha mist sitt liv för att klubbarna skulle spara 400 euro. I så fall är det väldigt trist, säger AFAN:s president Emilian Hulubei enligt FIFPro.

”Var trött”

Samtidigt skriver BBC att Patrick Ekeng egentligen inte ville spela matchen.

– Han berättade för sin bästa vän att han inte kände sig i tillräckligt bra skick för att spela, att han var trött och sliten, säger Ekengs syster Montique Chantal till tidningen.