Bayern överlägset bäst i hela Europa

FOTBOLL

Sjögren: Finns ingen som kan utmana

Det gör ont när drömmar krossas.

Fråga bara Borussia Dortmunds och Manchester Uniteds supportrar.

Men när FC Bayern bestämmer sig finns det egentligen ingen som kan mäta sig med dem.

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

Ja, Real Madrid kan få vad de pekar på men det slutar ofta med kolossala överpriser. Ja, FC Barcelona är laget alla spelare drömmer om men för att få världens hetaste brasse tvingades klubben skicka båtlaster med pengar till diverse paradisöar. Så när det kommer till att utse klubben som härskar på transfertäppan är det inte särskilt svårt.

Missade hela min poäng

FC Bayern München är överlägset. De värvar inte bara bra, de värvar dessutom ruskigt genomtänkt och välplanerat.

Jag har under säsongen som gått återkommande fått kritik i sociala medier för en gammal rubrik som skrevs efter att Manchester United i höstas gjort klart med Anthony Martial från Monaco. ”Det är en fullständigt ansvarslös övergång” löd överskriften men efter att 20-åringen utvecklats till Manchester-klubbens kanske viktigaste spelare ansåg många United-supportrar att det snarare var texten som varit ansvarslös. Men de missade hela min poäng.

Jag ifrågasatte aldrig att Martial var en tillräckligt bra spelare. Jag ifrågasatte att United betalade en halv miljard kronor för en panikvärvning under fönstrets allra sista timmar och den press det innebar på den unge fransmannen. I dag ser vi raka motsatsen till hur Manchester-klubben arbetade då. I dag ser vi facit på hur transfertäppans härskare agerar.

Fyllt mest skriande behovet

Innan säsongen ens avslutats har Bayern fyllt sitt mest skriande behov, den i mittförsvaret, med en tysk lanslagsman. Samtidigt presenterar de också Europas just nu mest jagade talang Renato Sanches. Samme Sanches som brittisk press har pekat ut som Manchester Uniteds främsta prioritet till kommande säsong.

Men faktum kvarstår att när Bayern sätter ner foten är det svårt för någon annan att sätta emot – och det gäller långt ifrån bara United. Vi såg det när Javi Martínez löstes från ett vilt kämpande Athletic Bilbao. Vi såg det när Xavis ersättare Thiago Alcantara vände FC Barcelona ryggen. Nu ser vi det när Renato Sanches inte väger bud mot varandra långt in i augusti på jakt efter fler miljoner och när Mats Hummels tackar främste rivalen Borussia Dortmund för sig och återvänder till sin moderklubb.

Bayern München värvar inte bara bra, de värvar logiskt, efter behov, välscoutat och (sett till marknadens utveckling) dessutom till rimliga priser. Sanches kostar alltså 330 miljoner kronor och kan bli så dyr som 750 miljoner – men enligt Bayern bara om talangen utvecklas till en så bra spelare att han tas ut i Fifas världslag. Då går det också absolut att argumentera för att mittfältaren blivit värd den summan.

Men det mest imponerade med Bayern är ändå att de hela tiden värvar med en långsiktig strategi tillsynes oberoende av vem som är eller kommer bli tränare för laget. När ledarna går finns hela tiden en kärna och strategi kvar som bär klubben framåt. De är på så sätt hela tiden större än sin manager.

Manchester United då? De har fortfarande kvar att lista ut vem som ska agera tränare i höst och kan först efter det börja söka efter sin nya transferprioritet. Detta samtidigt som Bayern redan gett allt deras nye ledare Carlo Ancelotti kan drömma om inför kommande säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM