Rosengård kräver att Uefa utreder rasism

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

FOTBOLL

Under Champions League-kvartsfinalen fick FC Rosengårds stjärnspelare Gaëlle Enganamouit och Marta utstå burop och rasistiska utspel från Frankfurts supportrar.

Nu förväntar sig Rosengård att Uefa utreder saken.

– "Ingen rasism" är ju Uefas paroll, och om de påpekade att vi hade satt flaggorna i fel ordning så måste de väl utreda det här som är mycket allvarligare, säger klubbdirektören Klas Tjebbes till Sportbladet.

Det var under returmötet med Frankfurt i kvartsfinalen i Champions League som FC Rosengårdsspelarna Gaëlle Enganamouit och Marta fick utstå rasistiska tillmälen och burop från läktaren.

I mitten av den andra halvleken avbröt domaren matchen för att få speakern att uppmana publiken att rasism inte hör hemma inom fotbollen.

Tänker ta upp det i matchrapporten

Efter det som hände utgår nu Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes från att Uefa utreder saken.

– Det måste man ju göra. Att respektera varandra och säga nej till rasism är Uefas paroll så det utgår jag från att man gör. Det är ju mycket allvarligare än om vi sätter flaggorna i fel ordning, vilket de påpekade för oss.

Tar ni också det vidare på något mer sätt?

– Vi väntar först på matchrapporten och svarar sedan på den med vad vi tycker. Det här är naturligtvis en huvudgrej. Det är fruktansvärt tråkigt om sånt här letar sig in i damfotbollen.

Tjebbes själv hörde inte exakt vad som sades på läktaren, och förstod inte heller då fansen skrek på tyska.

– Jag hörde bara att de buade vansinnigt när Marta och Gaëlle fick bollen. Men jag vet många som hörde rasistiska saker och domaren måste ju också ha hört det eftersom hon avbröt matchen.

"All respekt för dem"

De båda stjärnspelarna svarade med att iskallt sätta varsin straff i det dramatiska avgörandet – men Rosengård föll till slut ändå sedan Sara Björk Gunnarsdottir bränt sin.

– Det är viktigast att det tas vidare för Marta och Gaëlles skull, som tränat hårt hela sitt liv och som jobbar professionellt med det här, alltid sköter sig och verkligen är förebilder. Att få höra sånt här på grund av sin hudfärd, det är ju helt fruktansvärt för dem. Att de sen fortsätter matchen igenom och sätter sina straffar, herre gud vilken styrka. All respekt för dem, säger Tjebbes.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.