Kaos i Landskrona: ”Behövs ens Thern?”

FOTBOLL

94-profilen anställd – sen startade kaoset

Foto: Jonas Thern, Erik Pärsson, Håkan Svensson.

Jonas Thern presenterades som assisterande tränare och Håkan Svensson blev ny målvaktstränare.
Sedan bröt kaoset ut i Landskrona Bois.
På bara några dagar har tre trotjänare, en sportchef, en lagkapten och en tränare, tvingats bort från klubben.

Efter några tunga år såg saker äntligen ut att vara på rätt väg för Landskrona Bois. Klubben slog ut självaste Malmö FF ur svenska cupen och var bara en hårsmån från att ta sig upp i superettan, men hamnade till slut trea i division 1 södra.
Efter säsongen har dock – i stort sett – allt gått fel.

Allting började när Jonas Thern, VM-hjälte 1994, för tre dagar sedan presenterades som assisterande tränare och Håkan Svensson, tidigare landslagsmålvakt, blev klar som målvaktstränare.

I samma veva tvingades även den tidigare assisterande tränaren, Billy Magnusson, bort från klubben.

”Kört över utskottet”

Tränarbytet skedde bakom ryggen på Mikael Hjelte, som fram tills dess suttit som ordförande i fotbollsutskottet och fungerat som en typ av sportchef.

– Jag har absolut inget emot Jonas Thern och Håkan Svensson. Jag var själv med och diskuterade med Jonas Thern inför förra säsongen, men då kom det annat emellan för hans del och vi kunde inte lösa det ekonomiska. Jonas vet vi är en erkänt duktig tränare och utvecklare av talanger som vår U-sida kommer må bra av, säger han till Helsingborgs Dagblad, och fortsätter:

– Håkan Svensson vet vi är en bra målvaktstränare. Detta har bara att göra med hur man hanterat det. Man har kört över fotbollsutskottet, gått bakom ryggen på mig som styrelsemedlem och offrat en assisterande.

”Behövs Thern?”

Billy Magnusson säger till HD att han känner sig sviken.

– Man pratar ekonomi, med det måste vara något annat. Jag tycker att alla människor ska bli behandlade ärligt och korrekt, och ännu mer människor som har varit i klubben och jobbat i de tunga stunderna. De måste man kunna prata med, och inte om och gå bakom ryggen på, säger han.

Inte heller spelarna är nöjda med att Magnusson plötsligt fick lämna.
Skyttekungen Erik Pärsson, som stod för Bois 17 av totalt 50 mål under säsongen, ställer sig högst frågande.

– Jaha, visst är det roligt att få hit Jonas Thern. Men behövs han? Han är nog bra på att utveckla talanger, men är det någon som har någon erfarenhet av honom?, säger han, och menar att hans framtid i klubben nu är osäker.

”En totalbedömning”

– Det är svårt att veta hur man ska agera. Jag är helt ärligt ledsen. Trots att vi inte klarade att gå upp så har stämningen varit fantastisk. Vi såg fram emot cupen i vår som hade varit så kul för alla BoIS:are. Istället är man besviken och ledsen efter allt som hänt.

Landskronas ordförande, Gabriel Munck, säger till HD att klubben, trots turbulensen gjort rätt för sig.

– Vårt beslut med tränarna står jag till och dessutom är allt fattat i laga ordning. Vi har följt procedurerna vi har i vår förening. Beslutet som sådant, reaktionerna på Thern och Håkan har varit gratulationer från en massa håll som kanske styrker att det var ett bra beslut. Det finns ingen anledning att ångra det, säger Gabriel Munck.

ARTIKELN HANDLAR OM