Världsmästerskapet där alla är vinnare

FOTBOLL

Drottningen: Kan göra så mycket åt attityder och fördomar

1 av 2 | Foto: AP
STÖRRE ÄN FOTBOLL U17-VM i Jordanien är mer än bara tävling. Här får syrianska flickor från flyktinglägret Zaatari träffa Japans landslag. Skor, bollar och träningskläder delas också ut.

Stor publik och stora känslor.

Men framför allt ett stort steg för damfotbollen och flickors och kvinnors frihet och rättigheter.

I U17-VM i Jordanien är alla vinnare.

Sportbladets Jennifer Wegerup berättar om ett mästerskap som betyder så mycket för så många.

Foto: Foto: AP
Drottning Rania är glad att U17-VM spelas i Jordanien.

Det tog 49 sekunder. Sen hade Tysklands blott 14-åriga avbytare Lena Oberdorf gjort 2–0 mot Kamerun och säkrat segern.

– Allt gick så fort. Bollen kom till mig, jag tog ner den på knät och den gick in, sa den lyckliga 14-åringen efteråt till media på plats.

Hennes mål var det snabbaste genom tiderna av en avbytare i U17-VM.

– För mig var hon det självklara valet att sätta in, säger Tysklands tränare Anouschka Bernard till Fifa.com.

Tyskland möter nu Spanien i kvartsfinal.

De två fotbollsstormakterna, liksom England, är de tre europeiska lagen i U17-VM. Damfotbollens vagga stod i Europa och inte minst i Sverige, där kvinnors frihet och rättigheter gjort det möjligt att spela organiserad fotboll sen 1960-talet. Inte utan kamp och motstånd men med ständigt fler spelare och mer resurser.

I U17-VM i Jordanien är det tydligt hur kvinnors fotboll nu alltmer växer över hela världen. Förutom stormakter som USA och Brasilien på damsidan och en rad starka afrikanska lag, som Nigeria, växer damfotbollen allt snabbare även i Mellanöstern.

– Det är på damsidan den stora tillväxtpotentialen finns inom fotbollen, både när det gäller spelare, publik och intäkter, säger Moya Dodd, från Asiens fotbollsförbund och tidigare storspelare för Australien.

Efter att länge skött damfotbollen mest av plikt och med vänsterhanden satsar nu Fifa allt mer på kvinnors och flickors fotboll.

– Samtidigt stärker vi kvinnors rättighet till sina kroppar, sin hälsa och sina drömmar, säger Moya Dodd.

U17-VM i Jordanien är det första mästerskap för kvinnor som hålls i ett arabiskt land. Intresset har varit överväldigande på hemmaplan och satt många fördomar på skam. Artiklar och tv-inslag från bland andra AIPS, Fifa, Excelle Sports och Al Arabiya visar hur publiken strömmar till arenorna. I fans-zoner visas matcherna på storbildsskärm och utanför arenorna ansiktsmålas supportrar.

Fyraåriga Raneem sitter på sin pappas arm, på väg till match, och svarar stolt ”Jordanien!” på frågan vilken flagga hon har målad i sitt lilla ansikte.

Invigningen var fullsatt med Xavi på läktaren, Justin Timberlake som uppträdde och fyrverkerier över stadion i Amman. Att Jordanien förlorade med 6–0 mot Spanien förtog inte entusiasmen.

– Jag kommer ändå att heja på Jordanien, säger en pojke till AIPS-TV.

En grupp manliga fans instämmer:

– Våra tjejer gjorde sitt bästa, de mötte ett lag som var bättre bara, säger de.

En lite äldre kvinnlig supporter i traditionell klädsel betonar U17-VM:s betydelse på ett större plan.

– Det här kommer att stärka kvinnors värde och öka intresset för deras sport, säger hon till AIPS.

År 2014 hävde Fifa förbudet att spela med slöja. I värdnationens lag spelar de flesta i shorts och kortärmat men några spelar i hijab, långärmat och med tajts under shortsen. En av dem är Anfal Nayef Hammad Alsufy.

– Det är fantastiskt med intresset här och att få spela VM på hemmaplan. Fotbollen är mitt liv, säger hon.

Jordanien är det land i regionen som ligger högst på Fifas damrankning, på 54:e plats. Där- efter kommer Tunisien och sen Förenade Arabemiraten. Länderna är långt efter damfotbollens toppnationer men utvecklingen går fort och hand i hand med arbetet med att stärka kvinnors ställning i samhället som helhet.

– Att flickor och kvinnor idrottar, och framför allt spelar fotboll, kan göra så mycket för att påverka och ändra attityder kring hur kvinnor uppfattas och förväntas vara, säger drottning Rania av Jordanien och fortsätter:

– Du är en förebild om du spelar, för hela samhället, och du kan ändra på traditionella roller och fördomar om hur en kvinna bör vara och vad hon kan göra.

Både drottningen och prins Ali Bin Al Hussein, ord- förande för landets fotbollsförbund, menar att betydelsen av U17-VM knappast kan över- skattas. Ytterligare ett skäl är det grymma krig som pågår i grannlandet Syrien. Flyktinglägret Zaatari i Jordanien är ett av världens största med uppskattningsvis 80 000 flyktingar.

Fotbollen kan ofta kan bli en väg ut från misär och skänka glädje i hopplösa situationer. Men de gatubarn, fattiga och flyktingar som man läser om och ser är nästan alltid pojkar och unga män, som fått hjälp genom fotbollen. Detta jobbar nu Fifa och UNHCR, FN:s flyktingorgan, för att ändra på. I Zaatari-lägret finns flera fotbollsplaner. På en av dem samlades inför VM 300 flickor mellan 14 och 16 år som där möttes av en överraskning: VM-bucklan. Efter att ha beundrat den delades tjejerna upp i lag och fick spela och till sist delades träningskläder, fotbollsskor och bollar ut till alla.

– Vi kom till Zaatari för att sända budskapet att fotbollen tillhör alla, utan undantag, säger Honey Thaljieh från Fifa.

Besöket var bara ett av flera i arbetet med att stärka flickors och kvinnors situation, få dem att komma ut ur hemmen och ge även dem fotboll som glädje.

– Fotbollen gör att jag får mer självförtroende. Jag började spela med pojkar på gatan och nu kan jag spela på alla platser i laget, säger 13-åriga Shayma Al-Natour till Fifa.com.

En stor talang i lägret är 14-åriga Anfal Al-Jalam.

– Det finns inget viktigare i mitt liv just nu än fotbollen, säger hon.

Framtiden för henne är oviss och kampen för en jämställd fotboll och värld långtifrån över. Men VM i Jordanien inger hopp där det behövs som mest.

När mästerskapet nu går in i kvartsfinalfasen är det som en av ansiktsmålarna utanför stadion i Amman säger:

– Vi målar glädje i folks ansikten!