Gick till attack – får oväntat stöd

avAndreas Käck

FOTBOLL

VSK-fansens hån efter tvisten om Nilsson Lindelöf

Foto: Bildbyrån och TT
Supportrar från storklubben Sporting vill köpa VSK-tröjan där man kallar Benfica för ”skurkarnas klubb”.

Västerås supportrar har startat en kampanj där man går till attack mot Benfica efter pengatvisten gällande Victor Nilsson Lindelöf.

Nu får man oväntat stöd.

Personer från flera olika länder – däribland USA (!) – ställer sig bakom protesten.

Västerås SK är i tvist med Benfica.

Den svenska division 1-klubben anser sig ha rätt till en ekonomisk ersättning på två miljoner kronor för Victor Nilsson Lindelöf eftersom 22-åringen startat fler än tio liga- och Champions League-matcher i den portugisiska storklubben.

Benfica hävdar å sin sida att klausulen slutade gälla när man sommaren 2015 skrev ett nytt A-lagskontrakt med svensken.

Ärendet är just nu uppe på Fifa-nivå och VSK:s juridiska kostnader kan komma att överstiga 100 000 kronor, uppger lokaltidningen VLT.

Hånar Benfica

Därför kraftsamlar fansen.

En insamling har startats med förhoppningen att täcka klubbens oväntade utgifter och som en del i kampanjen lanserade man nyligen en t-shirt med ett kraftfullt hån mot Benfica.

”Västerås har något att säga er. Benfica, skurkarnas klubb. Glöm inte att betala”, står på trycket som pryder t-shirten.

Redan efter ett par timmar uppgav initiativtagarna, på Facebook-kontot ”VSK SWISH”, att man fått in 35 000 kronor i kampanjen och att flera supportrar från Sporting (Benficas stora rivalklubb) hört av sig och velat köpa t-shirten.

Stöttas i världen

Men det stannade inte där.

I onsdags uppgav man att människor från alla världens hörn och kanter ställt sig bakom protesten.

”Vår t-shirt är en stor succé. Vi har sålt 170 stycken på ett par dagar och vi har skickat till Portugal, USA, England, Tyskland, Norge, Malta, Spanien, Schweiz, Frankrike och Nederländerna”, skrev man.

Att en svensk tredjedivisionsklubb tar ekonomisk strid mot en portugisisk jätte är bevisligen något som andra länders supportrar kan relatera till och ”David mot Goliat-historien” har nu blivit något av en snackis inom Fotbollseuropa, inte minst i Portugal där Sporting-supportrar nu gör sig lustiga på sin rivalklubbs bekostnad.

Lindelöf Nilsson själv uttalade sig om den pågående tvisten häromveckan och slog då fast att han inte påverkas av skriverierna.

– Det handlar inte om mig utan om klubbarna, så det är inget jag kan påverka, sa landslagsstjärnan då.

ARTIKELN HANDLAR OM