Klar fördel Rosenborg – efter jättetavla

FOTBOLL

Norrköping illa ute i CL-kvalet

En megatavla och en katastrofstart på andra halvlek.

Det fällde IFK Norrköping som har en jobbig uppförsbacke mot Rosenborg inför returen om en vecka.

– Vi har fortfarande bra chanser, säger Sebastian Andersson till Sportbladet efter det första kvalmötet till Champions League som Rosenborg vann med 3–1.

Rosenborg hade målat upp sig själva som favoriter inför kvalmötet med IFK Norrköping.

Och efter rond ett är det rättvist att säga att norrmännen inte bara snackade. De levererade också.

IFK Norrköping stretade förvisso emot starkt i första halvlek och höll Rosenborg stången via ett mållöst halvtidsresultat.

– Det kändes helt okej i första halvlek även om de skapade en hel del lägen, säger "Pekings" anfallare Sebastian Andersson.

I upptakten av andra däremot var laget inte med på noterna.

20 minuter efter att domaren blåste i gång spelet igen visade resultattavlan 3–0 till hemmalaget.

Tavla inledde mardrömsperiod

Detta efter en mardrömsperiod för "Peking" som inleddes med en riktig dundertavla av målvakten Andreas Vaikla. I den 47:e minuten nickade mittbacken Hólmar Eyjolfsson in 1–0 löst på en frispark.

Vaikla såg ut att tro att nicken skulle gå utanför och valde att släppa bollen – som i stället studsade stolpe in.

– Han är ju där och har allting under kontroll. Han måste tappat blicken från bollen på något sätt. Eller så blev han rädd för stolpen, säger Viasats expert Bosse Petersson.

Efter det var Norrköping rejält utspelat och straffades hårt av Rosenborg som hade momentum.

2–0 prickades in i den 62:a minuten av norske stjärnan Pål André Helland som från straffområdets utsida satte bollen lågt till vänster om Vaikla.

Och bara tre minuter senare ringde det igen. Yann-Erik de Lanlay kom loss på sin vänsterkant, vände inåt och drog till med ett välavvägt högerskott som borrade sig in på rätt sida av den bortre burgaveln.

Viktig reducering för "Peking"

3–0 och i det läget ett blytungt resultat för Norrköping att ta med sig hem till Östgötaporten.

Men än finns det hopp. För i den 70:e minuten nickade Sebastian Andersson in reduceringen till 3–1 på en hörna – vilket blev slutresultatet.

– Med tanke på det målet så är chanserna klart större, konstaterar målskytten som var nära att sätta bollen i nät på nytt strax innan slutet.

Men bollen täcktes efter uppoffrande försvarsspel från Rosenborg.

– Vi hade en period där vi fick lite mer luft och fick fast bollen där uppe. Jag fick ett bra läge och det var väldigt nära.

Norrköping fick nöja sig med ett mål framåt. Sebastian Anderssons fullträff med pannan kan visa sig bli oerhört viktigt för Norrköping som nu kan gå vidare via 2–0 i returen som spelas om en vecka.

– Som jag ser det har vi bra chanser nu. Vi får se vilken typ av match det blir men jag tror på en helt annan matchbild än den vi såg i kväll.