”Fått in en riktig vinnarskalle i Mark”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ranégie: ”Mer gnäll och mycket hårdare tacklingar”

Griniga vinnarskallar som gnäller och kapar varandra.

Mathias Ranégie älskar det nya Djurgården.

– Vi behövde bli hårdare och tuffare, säger han inför matchen mot MFF.

Det gestikuleras uppgivet. Spelare suckar irriterat mot varandra när passningarna inte sitter på läppen. Närkamperna är fräna – ibland till och med fula – när lagkamraterna glider, tacklar och knuffar omkull varandra. Under smålagsspelet är stämningen ofta käftigt grinig.

Tecken på att allt inte står rätt till i Djurgården?

Inte om du frågar Mathias Ranégie. Veteranen menar att det är precis den typen av vinnarmentalitet som tidigare saknats i spelartruppen.

– Det är den mest konkreta och tydligaste effekten av tränarbytet.

Hur yttrar det sig under träningarna?

– Det är en högre intensitet. Det är mer gnäll och mycket hårdare tacklingar. Djurgården hade minst antal gula kort förra säsongen, och det är inget positivt. Vi behövde bli hårdare och tuffare, det är en viktig aspekt inom fotbollen.

Ranégie fortsätter resonemanget.

– Tittar bara på Hammarby. De har inte så många lirare, men de vinner mycket på sin fysik. Vi är heller inte lika artiga längre utan smäller på. Vi är griniga på ett bra sätt.

”En riktig vinnarskalle”

Sedan Mark Dempsey tog över har Djurgården bara noterats för en förlust under brittens fem matcher som tränare.

– Truppen har fått in en riktig vinnarskalle i Mark. Magnus Eriksson ska också hyllas. Han kom in och visade hur det skulle gå till och är en riktigt dålig förlorare. Det smittar av sig.

Ranégie är också självkritisk, och menar att han och de äldre spelarna borde ha varit bättre föredömen under första halvan av säsongen.

– Jag har aldrig spelat i en så ung trupp som här i Djurgården. Vi som är äldre kanske inte var lika hungriga som vi skulle ha varit tidigare. Om inte vi bryr oss om vi torskar en träning, varför ska de unga då bry sig? Tidigare kände man att det var en ung trupp med dåligt självförtroende. Ingen vågade utmärka sig.

32-åringen känner att den allmänna attitydförändringen på träningarna gett laget helt nödvändig råg i ryggen.

– Det har ändrats på ett markant vis. När man tittar på lagkamraterna känner man numera... trygghet. Man behöver inte göra det själv, utan kan luta sig tillbaka och göra det man är bäst på. Laget fungerar.

Djurgården–Malmö FF möts i dag 17.30

Publicerad:

LÄS VIDARE