Island tackar Sverige – och världen – för stödet

1 av 2
FOTBOLL

ANNECY. Dagen efter succéstarten mot Portugal tackar Island för stödet från Sverige – och från övriga Europa.

– Det känns som vi har support från hela världen just nu, säger Elmar Bjarnason, 29.

Foto: Stort tryck vid Lars Lagerbäck dagen efter Islands premiärmatch mot Portugal

Efter 1-1 mot Portugal i Saint-Étienne reste Lars Lagerbäck och den isländska truppen tillbaka till alpstaden Annecy där laget har sin bas under EM i Frankrike.

Inför dagens träning var det en nöjd men fokuserad känsla bland spelare och ledare.

– Vi gjorde en laginsats där mittfältet hjälpte försvaret att stänga igen ytorna. Det var ett fantastiskt resultat, säger AGF Århus Elmar Bjarnason som byttes in under andra halvlek.

En som inte var lika nöjd, vilket Sportbladet rapporterat om tidigare, var Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo som dels vägrade skaka hand med de isländska spelarna efteråt, dels sågade Islands mentalitet som ett litet land med små ambitioner.

– Om du inte lyckas själv, letar du alltid efter saker att skylla på. Det där säger nog mer om Ronaldos personlighet än om vår mentalitet, säger Elmar Bjarnason.

Två ”svenskar” bland hjältarna

Island hade ett mäktigt stöd från cirka 7000 isländska fans på plats, och det oavgjorda resultatet mot Portugal fick intresset för den lilla fotbollsnationen att skjuta i höjden även i Sverige och i Europa.

– Det känns riktigt bra. Det hjälper så klart till när vi spelar lika mot Portugal. Det känns som vi har support från runtomkring i hela världen just nu. Vi ska bygga vidare på det, och utnyttja all support vi får.

Ni är på väg att bli hela Europas lag?

– (skratt) Ja det är inte dåligt i så fall. Det uppskattar vi verkligen, säger Elmar Bjarnason.

Två allsvenska spelare var med i förbundskapten Lars Lagerbäcks startelva mot Portugal: Hammarbys högerback Birkir Saevarsson och Malmö FF:s mittback Kári Árnason vilket också bidrar till det stora intresset i Sverige.

– Vad trevligt, säger Lars Lagerbäck och skickar en hälsning:
– Det tackar vi för.

Hur tycker du att dina allsvenska spelare klarade sig på den här nivån?

– De gjorde det bra allihopa, det var verkligen en laginsats. Alla spelare får väldigt klart godkänt. Det var en match som handlade om organisation, hårt jobb och hålla en hög koncentration under 90 minuter. Det gjorde de på ett fantastiskt sätt.

Ungern nästa

Vad säger du om Sveriges match mot Irland?

– Jag såg en del av den. I första halvlek såg det väl inte så där alldeles bra ut. Sedan blev det lite bättre i andra, och det är väl åt det hållet vi får hoppas att det går för Sverige.

Det är skillnad på 1-1 och 1-1?

– Så kan man också uttrycka det. Det handlar om förväntningar, som för Ronaldo: Har man för höga förväntningar blir man alltid besviken.

På lördag (18 juni) väntar nu Ungern i Marseille, ett Ungern som överraskande besegrade Österrike med 2-0.

Vad är din analys av Ungerns sätt att spela?

– De påminner lite grand om oss. Det är ett välorganiserat lag, de jobbar hårt, det finns likheter. Jag tror att det blir en ganska tajt 50/50-match, säger Lars Lagerbäck, 67.