”Kul att vi får mötas i elitsammanhang”

FOTBOLL

Åke ”Bulten” var Bosse Andersson idol – i kväll är de rivaler

Foto: Dif-bossen Bosse Anderssons barndomsidol heter ”Bulten” Andersson, i dag materialare i AIK.

Friends arena?

Jovars.

Det finns starka vänskapsband även i ett Tvillingderby.

– Han var min idol, säger Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef.

Han pratar om Åke ”Bulten” Andersson – spelaren som blev materialförvaltare i AIK.

Ett 08-derby behöver inte handla om rivalitet på gränsen till hat. Relationen mellan Bosse Andersson, 47, och Åke ”Bulten” Andersson, 69, är ett bevis på det. Båda kommer från Rö, ett försvinnande litet samhälle utanför Rimbo.

– Vi är stolta över att den här lilla byn har producerat två allsvenska spelare och det är kul att vi får mötas i elitsammanhang, säger ”Super-Bo”.

”Bulten” var den stora stjärnan i byföreningen, som han sköt till division 4 innan han 1973 värvades till AIK.

”Den tidens Zlatan”

Djurgårdens blivande sportchef var bara fyra år då, när bygdens stora profil blev allsvensk.

– ”Bulten” var stjärnan, snabb som fan, lite den tidens Zlatan i Roslagen. Motståndarna brukade smälla på honom, så inför en match frågade han domaren, som hette Roine Mattsson och var en profil i domarkåren: ”Du Roine, vad får jag om jag ber dig fara åt helvete?” ”Det blir en varning”, fick han till svar. Sedan smällde de på ”Bulten”, som knappt fick frispark. Då gick han fram till Roine, bad honom fara åt helvete – och fick rött. ”Vad fan!”, sa ”Bulten”, ”Jag frågade ju för 20 minuter sedan och då sa du att jag bara skulle få en varning.” ”Ja, ja, ja, var det du, det?”, sa domaren, vände på kortet och gav honom gult. Ha, ha, ha.

Bosse hade ”Bultens” bror, Tommy Andersson, som tränare i Rös pojklag. Anfallstalangen, som också skulle göra allsvensk debut för AIK, kommer aldrig glömma när ”Bulten” kom hem till byn.

– ”Bulten” var ett föredöme, en idol. Jag växte upp med hans syskonbarn och hängde mycket där. Vi stod varandra väldigt nära, som det blir på en liten ort där fotbollen binder ihop det mesta. Jag har mycket att tacka ”Bulten” och hans familj för, säger ”Super-Bo”.

Det hände att ”Bulten” tog med sig lagkamrater från AIK till Rö.

– Jag sköt någon straff på ”Leffe” Karlsson när jag var liten, minns ”Super-Bo”.

– Så fort vi kom dit på lediga helger kom Bosse springande. Han lekte med mina barn, och framför allt brorsans grabbar. Eftersom han spelade i brorsans lag såg jag honom spela. Bosse gled in åtta av tio mål, säger ”Bulten”.

I kväll klipps dock alla vänskapsband, om så tillfälligt. Båda vill förstås lämna Friends arena som segrare.

– Vi vill komma före Djurgården och Hammarby i tabellen. Så är det bara, säger Åke ”Bulten” Andersson.

– Det finns en enorm prestige mellan AIK och Djurgården. Samtidigt är det härligt att spelare och ledare som sprungit på varandra tidigare möts igen. Det är det som gör fotbollen unik. Den förbrödrar och länkar ihop, på något sätt, säger Bosse Andersson.