”Kommer hämnas på alla i sommar”

FOTBOLL

Skadade AIK-stjärnan Dickson Etuhu om sina kritiker – och Norling: ”Passionerad på riktigt”

Dickson Etuhu älskar Rikard Norling.

Vad mer han älskar?

Sina kritiker.

– Jag kommer tillbaka i sommar för att hämnas på alla. Jag kommer vara som ett hungrigt jävla lejon, säger 33-åringen.

Det är något nytt över Dickson Etuhu när han spatserar runt på gräsplanen.

Händerna är myndigt knäppta bakom ryggen när han, noggrant, betraktar lagkamraternas träning. Emellanåt höjer han rösten i en instruktion till någon av lagkamraterna:

– Du måste skjuta där, Amin!

Den skadade mittfältaren har den senaste veckan nästan framstått som en extra assisterande tränare. Han står bredvid Rikard Norling och snackar avslappnat om spelmässiga detaljer.

– Det är Rikard som sagt till mig att vara med. Jag är så glad över att vi fått in honom som tränare, att få en bra manager är något jag längtat efter, säger Etuhu.

Han berättar att Rikard Norling omedelbart sökte upp 33-åringen efter det första mötet med laget. Där förklarade tränaren hur viktig han anser att Dickson är för lagmoralen, och att han vill involvera honom – få den skadade veteranen att känna sig behövd – i lagbygget.

– Han är passionerad på riktigt. Han förstår klubben, Rikard. Han är AIK.

Mer hyllningar

Man behöver inte vara en slipad detektiv för att hitta spår av kritik mot tidigare tränaren Andreas Alm i Dicksons resonemang.

– Rikard är en tränare som ger alla spelare tid. Han försöker lära känna oss. Det är en speciell egenskap. Och jag, som haft väldigt många bra tränare, märker direkt att han är en speciell typ. Jag förstår direkt att han kommer lyckas.

Han förklarar vidare:

– Rikard hade inte behövt komma fram till mig och säga så här: ”Du är med oss i truppen – jag vill ha med dig hela tiden trots skadan”. Men han gjorde det. Det är fint. Glöm det fotbollsmässiga – nyckeln till succé är att tränaren förstår människor, och det gör Rikard. Vi kommer att ge ALLT för honom.

”Viktig spelare”

För Norling var det självklart att bjuda in mittfältaren, och undvika den distinkta känslan av isolering som kan drabba skadade spelare.

– Dickson är en av de viktigaste spelarna när det kommer till att påverka laget positivt. Han har ivern att hjälpa och bidra med hela sitt hjärta till AIK, och är något alldeles extra. Det ligger i linje med hur jag vill ha det.

Fansens frustrerade

Så... när är han tillbaka i spel igen? Skadan i bukmuskeln håller honom borta till efter uppehållet.

– Det är jävligt irriterande, såklart. Bittert. Det kanske är bra också, för det ger mig bara bränsle till elden. Jag vill visa alla hur bra jag är i sommar.

Han har noterat att delar av AIK:s supporterkollektiv tröttnat på de många skadorna, över att han så ofta är indisponibel. Häromdagen gick han i svaromål på sin Instagramsida efter att en supporter kärnfullt summerat Dicksons fotbollsegenskaper som ”skit”.

– Hehe. Det är typiskt. Man ska inte svara men det är svårt att hålla sig, säger han och fortsätter:

– Kritik är bra, det är verkligen det. Om folk inte pratar om en så är man dålig, då bryr sig ingen. De försöker trycka ner mig, men ingen kommer lyckas med det. Jag är för stark i mitt hjärta, för härdad i mitt psyke. Inget kan påverka mig, inget. Ingen kan komma in i mitt huvud och jävlas.

Han var i ett liknande läge förra sommaren.

– Samma sak då. ”Han är skit” sa folk ena dagen, för att några månader senare sjunga om mig på läktaren, och be om bilder och autografer. Sådant är livet för en fotbollsspelare.

Hur mycket ser du fram emot sommaren?

– Wow, alltså. Jag är i så mycket bättre form nu än vad jag var när jag kom till klubben förra säsongen. Du kan inte föreställa dig vad jag ska göra med motståndarna. Jag kommer tillbaka i sommar för att hämnas på alla. Jag kommer vara som ett hungrigt jävla lejon.

ARTIKELN HANDLAR OM