Kosses dröm: Asllani court

avKristoffer Bergström

Foto: Jimmy Wixtröm

Kosovare Asllani vill bli den första damfotbollsspelaren i världen att få en egen fotbollsplan.

För Man City-proffset vore det ett sätt att hjälpa invandrartjejer i sitt barndomsområde i Vimmerby.

– Det hade varit hur coolt som helst, säger hon.

Herrfotbollen har längre varit bra på att locka stora delar av befolkningen till sina föreningar. På damsidan har det varit svårare att få med tjejer med utländsk bagrund.

Kosovare Asllani har kosovoalbanska föräldrar. Hon har tagit sig från uppväxten i småländska Vimmerby till landslaget och Manchester City och vill gärna inspirera fler tjejer att göra liknande resor.

Som ett led i satsningen kämpar hon för att öppna Asllani Court nästa år.

– Två av mina barndomsvänner är projektledare för Tjejtruppen och vi försöker snappa upp unga invandrartjejer och ha möten i det invandrartäta området som heter Bullerbyn. Vi vill boosta de här ungdomarna och få in dem i samhället och föreningslivet, säger hon.

Upp med staket, belysning, bild...

Hur ska det gå till?

– Först och främst är det ett projekt för unga invandrartjejer. Sedan kommer de att läsa mina böcker och på toppen av det har vi en ambition att skapa Asllani Court på den plan där jag började spela fotboll. Det är galet.

Finansieringen av planen är i stort sett klar och på mobilen har Asllani skisser över hur planen kan komma att se ut.

– Det är en konstgräsplan som vi vill boosta upp med nytt konstgräs, sätta upp staket, upp med belysning, upp med en bild. Sedan kommer vi att stänga av den stundtals för att bara ha tjejer där. Där länkas det ihop med projektet, säger hon.

Hur vore det om allt klaffade och planen var klar nästa år?

– Lyckas vi få till den här så tror jag att jag är den första damfotbollspelaren i världen som får en fotbollsplan. Det hade varit hur coolt som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM