Lagerbäck aktuell för Bragdguldet

Publicerad 2016-06-28

Öppnar för Islands förbundskapten efter EM-succén

Hyllningarna till Lars Lagerbäck blir bara större.

Många röster höjs för att Islands förbundskapten är värd svenska Bragdguldet.

– Vi får hålla det öppet, säger Anders Lindblad, sekreterare i bragdnämnden.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Island besegrade England, den lilla Atlantön är nu klar för EM-kvartsfinal.

På Island vill folk se Lars Lagerbäck som president – i Sverige har det börjat debatterats att den isländske förbundskaptenen borde prisas med Svenska Dagbladets guldmedalj, oftast kallat bragdguldet.

– Jag har hört många som tycker det, jag har varit tvungen att kolla om det är ett alternativ. Jag har bollat med prisets nestor Sune Sylvén, säger Anders Lindblad.

Det handlar om en tolkningsfråga av stadgarna.

– Det är ett spännande ämne; var går gränsen? Det är ett svårt och vanskligt läge, vi får diskutera det ingående, säger Lindblad.

Ingen ledare har fått priset

Stadgarna säger att priset ska gå till den idrottare som utför den bästa svenska idrottsprestationen.

– Jag och Sune Sylvén har tolkat det som att Lars Lagerbäck inte borde kunna få det. Det är Island som gör den här prestationen.

En ledare har aldrig tidigare fått bragdmedaljen.

Men till exempel när svenska fotbollslandslaget belönades med bragdmedaljen 1994 så fick förbundskaptenen Tommy Svensson del av priset.

– En aspekt är också hur viktig Lars Lagerbäck är för den isländska bragden. Och det är inte klart ännu hur långt Island kommer att gå, säger Anders Lindblad.

Kan vinna Jerringpriset

Att Lars Lagerbäck kan vinna Radiosportens Jerringpris, oftast kallat Jerringpriset, råder det inget tvivel om.

Priset där folket röstar fram en framgångsrik svensk idrottare för årets bästa svenska idrottsprestation.

På radiokanalens webbsida står: "Radiosportens Jerringpris delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv. Priset kan erhållas av såväl individ som lag, av aktiv eller ledare."

Sven-Göran Eriksson slutade fyra i omröstningen 2001 efter att som förbundskapten ha tagit England till VM-slutspel.

– Det är ett klart prejudikat att en ledare utomlands kan bli nominerad. Det känns i nuläget väldigt nära att Lars Lagerbäck kommer att finnas med bland kandidaterna att rösta på, säger Bengt Skött som sedan drygt 20 år är delaktig i Radiosportens nomineringsgrupp.

När det gäller Aftonbladets Guldbollen är det tydligt i statuterna att det ska gå till en spelare: "Priset går till Sveriges främste fotbollsspelare ... ".