”Det här är varje människas rätt”

Ingesson irriterad på cancer-diskussionen: Inte bli bedömd för att du har en sjukdom eller ett handikapp

Klas Ingesson har tröttnat på skriverierna om hans sjukdom.

Inför fredagens match mot Häcken ber Elfsborgs tränare nu om att fokus flyttas från honom till laget.

”Det är varje enskild människas rätt att bli bedömd utifrån vem du är och vad du gör - inte för att du har en sjukdom eller ett handikapp”, skriver Ingesson i ett öppet brev på klubbens hemsida.

Klas Ingesson, Elfsborg
Klas Ingesson, Elfsborg

Efter att ha ramlat i omklädningsrummet efter förlusten mot Åtvidaberg i premiären och brutit armen har Klas Ingesson fått frågan hur han ska orka fortsätta ­vara manager för Elfsborg. Nu har den rullstolsburne canceröverlevaren tröttnat på oron.

”Jag är frisk”

I ett öppet brev på Elfsborgs hemsida ber 45-åringen nu alla att bedöma honom efter lagets resultat på planen och inte efter hans hälsa.

”Jag känner mig irriterad över att bli bedömd utefter sjukdomen och vill en gång för alla understryka att jag mår bra förutom att min kropp rent styrkemässigt har fått börja om ifrån början. Alla mina värden är likvärdiga med de jag hade innan jag blev sjuk 2009, vilket betyder att jag är frisk. Sen är jag muskulärt svagare efter fem år där cancer och olika behandlingar har gjort så att kroppen inte är som den kanske borde vara vid 45 års ålder, bland annat lider jag av benskörhet”, skriver Ingesson.

”Inga problem att klara av mitt jobb”

VM-hjälten från 1994 låter inför måndagens möte med Häcken hälsa att han inte har några problem att rent fysiskt klara av jobbet som tränare för den allsvenska klubben.

”Det får vara slutspekulerat om mig och min cancer nu. IF Elfsborg och jag har en överenskommelse där mitt jobb är att vara manager för A-truppen. Rent fysiskt och psykiskt har jag inga problem att klara mitt jobb. Sedan ska jag naturligtvis granskas som vem som helst om jag är tillräckligt duglig för jobbet men då ska det bedömas utifrån mitt kunnande och min kompetens - inte min fysiska status. Det är varje enskild människas rätt att bli bedömd utifrån vem du är och vad du gör - inte för att du har en sjukdom eller ett handikapp.”

Matchen Elfsborg-Häcken börjar 19:00 och sänds i C More Sport.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN