Barca-kaptenen: "Vi har skrivit historia"

Vann UEFA Youth League i går

Segerlaget och pokalen som heter Lennart Johansson Trophy.
Segerlaget och pokalen som heter Lennart Johansson Trophy.

Utslaget ur Champions League, mittbackskris inför cupfinalen och trea i ligan.

I Barcelona-stormens öga står dock ungdomarna och rycker på axlarna.

I går vann de Uefa Youth League efter 3–0 mot Benfica i finalen.

Det senaste surret om ”La Masia” - Barcelonas ungdomsakademi - har handlat om hur klubben slussat in minderåriga utlandsfödda och nu får betala straffet för det. Barcelona har fått värvningsförbud i två transferfönster och det bådar knappast gott inför fortsättningen för en startelva som behöver en högklassig mittback bredvid Gerard Pique. Men på andra fronter skjuter ”Barca” fortfarande skarpast. I går spelade man hem UEFA Youth League – Champions League för U19 – efter 3–0 i finalen mot Benfica.

– Vi är så lyckliga, vi har skrivit historia. Det var en fenomenal prestation av oss, säger lagkapten Roger Riera enligt uefa.com.

"Önskar att..."

Tränare Jordi Vinyals talade till samma hemsida efter matchen.

– Jag nämnde det för mina jämnåriga kollegor - jag önskar att vi hade kunnat spela den här turneringen på vår tid. Det hade varit fantastiskt. Killarna är medvetna om att det här är en UEFA-turnering, en viktig internationell turnering, och uppskattar den verkligen, säger han.

Vinyals är dessutom förhoppningsfull inför framtiden.

– Det här är fantastiskt för killarna och vi hoppas att någon av dem kommer att spela Champions League-final de kommande åren.

Han har all anledning att både hoppas och tro. 28 mål på turneringens åtta matcher och en vunnen ligatitel i Spanien låter lovande för hans lekfulla löften.

El Haddadi hjälte

Gårdagens matchhjälte blev anfallaren Munir El Haddadi med sina två mål, varav det ena en retfull lobb från egen planhalva. Efter matchen var han inne på samma spår som sin lagkapten.

– En riktigt bra prestation där vi jobbade som ett lag och tillsammans strävade efter framgången. Alla är glada, säger han.

Triumfen blir en ljusglimt i säsongsmörkret som ligatrean Barcelona hittills famlat i. Efter uttåget ur Champions League förra veckan väntar cupfinal mot rivalen Real Madrid i morgon. Det är ännu oklart hur ett skadeskjutet ”Barca” formerar försvaret, men matchen kommer lägligt för att sätta tänderna i en titeltårta. För ungdomarna är saken redan klar. Bortsett från sitt oavgjorda resultat mot Milan gick man igenom turneringen med idel segrar och kanske kan surret om ”La Masia” för tillfället få en annan klang.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.