Sundhage kan bli årets tränare

FOTBOLL

Dock förvånad över att Norges förbundskapten inte tog hennes plats

Hon vann priset efter succén med USA.

Pia Sundhage, 53, får chansen att försvara titeln.

Hon är nominerad till priset som årets tränare.

– Jag är oerhört stolt, säger Sundhage.

USA vann OS-guld i London efter att ha besegrat Japan med 2-1 i finalen. Dåvarande förbundskapten Pia Sundhage fick ta emot pris som årets tränare vid Fifa-galan i januari.

Då bjöd hon på en segershow med en Bob Dylan-låt.

I somras förde hon Sverige till en bronspeng vid hemma-EM efter att ha förlorat mot Tyskland i semifinalen (0-1). Och på måndagen meddelade Fifa att hon är nominerad till årets tränare.

– Jag är oerhört stolt, det känns som om det var svenska damlandslaget, att vi gjorde det tillsammans med ledare och spelare. Det är vi som blivit nominerade, säger Sundhage.

”Känns annorlunda”

Hur känns det nu jämfört med tidigare år när du varit med, du har också vunnit?

– Det känns på ett annat sätt, tidigare har jag varit överst på pallen. Att göra det med svenska landslaget känns annorlunda.

Du har tuff konkurrens i Wolfsburgs Ralf Kellerman och Tysklands förbundskapten Silvia Neid?

– Ja, Wolfsburg har vunnit allt. Silvia åker på EM med ett skadedrabbat gäng och vinner EM-guld. Jag tycker de två har haft ett ännu bättre år. Jag är övertygad om att det är en tysk som vinner, det vinner allt...

”Stackars Pellerud”

Pia Sundhage är däremot förvånad över att Norges förbundskapten Even Pellerud, som förde norskorna till EM-final, inte är nominerad istället för henne själv.

– Och stackars Pellerud är inte ens med. Ja, jag kan tycka det är lite förvånande, sen kan man tycka vad man vill om det norska spelet.

Vad väger över för din del tror du?

– Det vet man aldrig. Men vi blev vinnare trots att det blev brons. Det blev en sådan happening. Jag och vi bidrog alla till det. Men man ska inte förringa de sportsliga delarna. Den anfallsfotbollen vi spelade kan man rösta på. Vi gjorde mest mål.

På herrsidan slåss Jupp Heynckes, tidigare Bayern München, Sir Alex Ferguson, tidigare Manchester United, och Jürgen Klopp, Borussia Dortmund, om priset.