Burak Karan död efter bombattack

Publicerad 2013-11-18

Tysklands förre pojklandslagsman Burak Karan är död.

Enligt Bild omkom han efter att ha träffats av en bomb i det pågående inbördeskriget i Syrien.

Burak Karan blev 26 år.

För tio år sedan var Burak Karan med i samma pojklandslag som Sami Khedira och Kevin-Prince Boateng. Den defensive mittfältaren spåddes en lysande karriär och tillhörde stora organisationer som Bayer Leverkusen, Hertha Berlin och Hamburger SV.

Men då lagkamraterna fortsatte fotbollskarriärerna med spel i storklubbarna Real Madrid och Milan la Burak Karan ner fotbollen i 20-årsåldern för att i stället viga sitt liv åt krig.

Bild med Kalasjnikov

Karan fick extrema islamistiska åsikter och blev en mujaheddin, enligt uppgifter i tyska medier. Det är dock oklart om han hade samröre med terroristorganisationen Al-Qaida.

– Han samlade in donationer och förnödenheter. Eftersom många inte kom fram reste han med sin fru och sina barn till turkiska gränsen i april i år, säger Burak Karans bror Mustafa.

Den sista bilden som finns på Burak Karan är en skakig video på internet där han stirrar in i kameran med en kalasjnikov i näven.

”Pratar bara om jihad”

Burak Karan uppges ha dött för en vecka sedan. Enligt Bild trasades hans kropp sönder av en bomb under ett flyganfall ledd av syriske diktatorn Bashar al-Assad.

– Burak pratar bara om jihad (det heliga kriget) och andra militära saker, uppges hans syster ha sagt i en tidigare intervju.