Ett utländskt namn – då får du inte se CL

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Svenskklubbens agerande skapar folkstorm

FCK firar ligatiteln i Danmark i maj 2013.
Foto: AP
FCK firar ligatiteln i Danmark i maj 2013.

Vill du se Olof Mellberg möta Cristiano Ronaldo i Champions League?

Då får du inte heta‪ Jahouh eller Berikov i efternamn.

FC Köpenhamn har stoppat alla med utländskt klingande namn från sina hemmasektioner.

”Det enda jag kan tänka på är om jag också hade blivit avvisad”, skriver ‪Yussuf Poulsen, dansk U21-landslagsman.

FC Köpenhamns fans dreglade efter lottningen till Champions League. I vinter väntar besök från Real Madrid, Juventus och Galatasaray med stjärnor som Cristiano Ronaldo, Andrea Pirlo samt Didier Drogba. Men alla får inte se drömmatcherna.

”Säkerheten är viktigast”

Samtliga fans med utländskt klingande namn som köpt sina biljetter på FCK:s hemmasektioner via billetlugen.dk har fått sina köp annullerade av ”säkerhetsskäl”. En åtgärd som skapat en mindre folkstorm i Köpenhamn, skriver Ekstrabladet.

– Säkerheten på Parken är det allra viktigaste för oss och därför gör vi allt som står i vår makt för att supportrar till lagen som gästar FC Köpenhamn bara har tillgång till sektioner som är reserverade för bortasupportrarna. De biljetterna köps genom klubbarna som kommer på besök. Därför kommer vi annullera alla biljetter via billetlugen.dk som direkt indikerar att de köpts på andra sektioner i arenan än bortasektionen, säger FCK:s klubbdirektör Daniel Rommedahl till Ekstrabladet.

Alla som heter Hanse, Jensen eller Petersen har med andra ord kunnat hämta ut sina biljetter till samtliga tre matcher utan problem. Men de som heter Poomongkolchai, Jahouh eller Berikov och vill se sitt lag FC Köpenhamn i Champions League har stoppats, skriver Ekstrabladet. De måste nu istället själva ta kontakt med klubben för att bevisa att de håller på hemmalaget.

Måste själva ta kontakt

– Om en dialog med köparen visar annorlunda så kommer köpet självklart godkännas. Vi ber om ursäkt för det eventuella besvär det här kan medföra för vissa supportrar men det är en nödvändig säkerhetsåtgärd, säger Rommedahl.

FCK:s agerande är en stor skandal i Danmark och uppmärksammas även av flera av landets fotbollsprofiler.

”Folk löper amok över FCK, förståeligt! Det enda jag kan tänka på är om jag också hade blivit avvisad”, skriver ‪Yussuf Poulsen, dansk U21-landslagsman och proffs i tyska Leipzig, på Twitter.

”Kära Uefa. Vad tycker ni om att en klubb inte tillåter att en person med ett icke danskt namn köper biljett till en CL-match”, skriver Bajram Fetai, tidigare dansk U20-landslagsman och nu proffs i Turkiet.

I FC Köpenhamn spelar bland annat svensktrion Olof Mellberg, Pierre Bengtsson och Johan Wiland.

Publicerad: