Alexander Gerndt dömd för misshandel

Fotbollsstjärnan åtalad för misshandel – i dag föll domen i Hovrätten

Gerndt i Hovrätten
Gerndt i Hovrätten

Alexander Gerndt, 26, dömdes i dag av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Fotbollsstjärnan stod åtalad för fyra fall av misshandel av sin ex-hustru My.

Hovrätten ogillar tre av dem men fäller honom på en av punkterna.

Påföljden blev villkorlig dom och böterna sänks.

Alexander Gerndt var åtalad för misshandel i fyra fall.

Åklagaren gör gällande att han:

knuffat hustrun genom en häck så hon ramlat ut på trottoaren

sparkat en boll hårt från några meters håll mot hennes ena lår

backat på hustrun med bilen så att hon träffats i ryggen och nacken av bildörren

tagit kraftigt tag men ena handen runt hennes hals.

I Helsingborgs tingsrätt fälldes Gerndt för bollsparken, som bedömdes som ringa misshandel samt för halsgreppet som bedömdes som misshandel av normalgraden.

Straffet: villkorlig dom och böter

Det var då nära att straffet blivit fängelse.

Den ringa misshandeln är ett brott på bötesnivå. Tingsrätten resonerade i domen om att det avgörande för valet av påföljd blir hur misshandeln av normalgraden ska bedömas:

"Vid den bedömningen talar det förhållandet att varit fråga om misshandel av en närstående och själva förfaringssättet (tag om halsen) för att brottet är av sådan art att fängelse normalt ska utdömas. Å andra sidan har det inte framkommit annat än att det måste ha rört sig om ett inte alltför kraftigt tag med ena handen, att händelseförloppet varit kortvarigt och att det skett i ett upprört tillstånd efter viss provokation (den förstörda datorn) i ett från början ömsesidigt gräl."

Tingsrätten kom fram till att misshandeln inte var så allvarlig att fängelse var aktuellt.

Straffet blev därför villkorlig dom och 80 dagsböter om totalt 80 000 kronor.

För fotbollsskottet skulle han också betala skadestånd för kränkning, sveda och värk, och utlägg, sammanlagt 6700 kronor.

Hovrätten ändrar nu domen och fäller honom för enbart strupgreppet.

Punkten med bollsparken ogillas med motiveringen att det rörde sig om en volleyboll, som inte alls är lika tung som en fotboll. Men det gjorde fortfarande ont. Hovrätten skriver i domen:

"Det är utrett att My Gerndt orsakades smärta och blodutgjutning. Det går dock inte att utesluta att skottet med bollen, som skedde i ett upprört tillstånd, avlossades utan att Alexander Gerndt hade för avsikt att skada My Gerndt eller vålla henne smärta."

Han ska direkt efteråt ha sprungit fram och velat be om ursäkt, men hon ska då ha viftat bort honom och sprungit in i huset.

Straffet blir detsamma men böterna sänks. Hovrätten tar hänsyn till att Gerndt drabbats även idrottsligt, och framhåller:

"Vad gäller påföljden beaktar hovrätten de omständigheter som tingsrätten angett och i någon mån även att Alexander Gerndt till följd av brottet drabbats av hinder – avstängning från landslaget – i sin yrkesverksamhet som professionell fotbollsspelare."

Prövotid på två år

Påföljden bestäms liksom i tingsrätten till villkorlig dom.

Det innebär i praktiken att personen får en andra chans i samhället. Det finns med i kriminalregistret, men i övrigt händer ingenting.

Men begår personen ett nytt brott under prövotiden, som är på två år, räknas straffvärdet för det brott man fick villkorlig dom för in i det nya straffet.

Hovrätten sänker samtidigt antalet dagsböter från 80 till 60 á 1000 kronor.

Alexander Gerndt – som nu är proffs i holländska Utrecht –  hade via sin nya advokat Johan Eriksson yrkat att han skulle frias.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.