Dömer ut Häckens chanser

Av: Michael Wagner, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Stahre: Tar inte guldet – är svårt för dem att få riktig sektkänsla på Rambergsvallen

Foto: Mikael Stahre.

Omgångens förlorare i guldstriden blev Häcken.

Efter 1–1 i Göteborgsderbyt tror Blåvitts tränare Mikael Stahre inte längre på Hisingslaget som allsvenska seriesegrare.

– Det är svårt för Häcken att få den här riktiga sektkänslan inne på Rambergsvallen, säger han.

– Stahre är ju AIK:are, kontrar Peter Gerhardsson.

Foto: Tappar Waris Majeed deppar efter att Häcken tappat ledningen mot Göteborg som blivit guldjägarlagens stora skräck.

Mot Helsingborg i förra veckan ledde Häcken med både 1–0 och 2–1. Men matchen slutade 2–2. På Gamla Ullevi i går upprepade historien sig – Häcken tappade 1–0 till 1–1. Efteråt fick de ta emot en hård passning av IFK Göteborgs Mikael Stahre.

– Jag tror inte att Häcken tar guldet. De har ett väldigt bra lag, kanske det svåraste att få tag i. De chansar med många spelare på fel sida. Men i slutänden är det trots allt så, att vissa klubbar har vunnit fler gånger än andra. Hur många spelare i Häckens lag har varit med om en slutstrid? Malmö, AIK och Elfsborg är med där uppe mer eller mindre hela tiden. Sedan har du det här med publiken. Det är ett enormt tryck på Swedbank när Malmö spelar. Och på Råunda är det ett jävla tryck. Elfsborg har också en stabilitet och ett tryck. Det tror jag att kommer påverka i slutänden.

– Det är svårt för Häcken att få den här riktiga sektkänslan inne på Rambergsvallen som gör att man får det där sista trycket, att du får den där straffen, sådana saker. Jag inbillar mig att sådant påverkar.

Vilka tror du vinner?

– Pass. Men jag tror inte att Häcken vinner. Jag tycker kanske inte att deras fyrbackslinje håller för att vinna, säger Mikael Stahre.

”En jobbig säsong”

Blåvitt har inom loppet av de senaste veckorna besegrat Elfsborg och Malmö FF och nu alltså kryssat mot Häcken. Om två omgångar möter de guldstridens fjärde lag, Stahres gamla klubb AIK.

Hur ser du på att spela bort AIK från det allsvenska guldet?

– Så kan man inte resonera. Det är så den här branschen fungerar. Det går aldrig att förneka att jag har en historia i AIK men jag är så extremt fokuserad på att avsluta säsongen på ett bra sätt för IFK Göteborg. Det handlar om att säkra det allsvenska kontraktet. Vi har haft en jobbig säsong och när jag står som tränare för Blåvitt tänker jag inte en sekund på vilka som står på andra sidan, säger ­Mikael Stahre.

Fast när Peter Gerhardsson får höra att Stahre inte tror på Häcken i guldstriden är hans spontana kommentar:

– Han är ju AIK:are…

Du tror det kan påverka?

– Nej, de måste gå för allting, för heder och moral och allting. Och vad jag vet så ligger vi före AIK, gör vi inte det? Det är inte säkert den matchen har någon betydelse.

"Elfsborg och Häcken faller"

Helsingborgs Åge Hareide fick efter Häcken-HIF (2-2) i förra omgången frågan vad han trodde om guldstriden:

– Jag tror det kommer stå mellan Malmö och AIK. Elfsborg och Häcken tror jag inte det blir. Det är föreningar som inte har vanan att befinna sig i den här situationen, de har svårare att hantera den än stora klubbar som Malmö och AIK som är vana att vinna.

Häckens Peter Gerhardsson gav inte mycket för det resonemanget:

– Det är inte vårt kansli som ska spela matcherna. Det här kommer att avgöras på planen.

”Älskar vår hemmaplan”

Angående Stahres sågning av publiktrycket på Rambergsvallen säger Gerhardsson:

– När var han där senast? Jag tycker att både mot Elfsborg och Helsingborg har det varit riktigt bra tryck. När det är 5 000 på Rambergsvallen är det bra tryck jämfört med om det är 1 100. Tror du mina spelare bryr sig om det? Det är deras hemmaplan, de älskar att gå ut där. Jag förstår inte det där.

Martin Ericsson föredrar definitivt Rambergsvallen framför Gamla Ullevi:

– Det var inte roligt att spela fotboll på den här planen, det gynnade inte oss direkt. Jag ser fram mot att spela på Rambergsvallen igen. Det är bättre förutsättningar för oss där, säger han.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.