Göteborgsderbyt bröts på grund av pyroteknik

Av: Fredrik Jönsson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Den andra halvlek hann knappt börja innan domaren Glenn Nyberg blåste av.

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais i Svenska cupen bröts på grund av pyroteknik.

– Det förstör för oss som vill spela fotboll, det förstör för alla som vill titta på fotboll. Det förstör för varumärket - allting! säger IFK Göteborgs lagkapten Sebastian Ohlsson.

Den första halvleken mellan IFK Göteborg och Gais slutade 0–0. Den andra halvleken var bara 15 sekunder gammal när domaren Glenn Nyberg blåste av och beordrade spelarna att gå av planen.

IFK Göteborgs supportrar använde pyroteknik, bengaler och smällare. Det sköts mängder med raketer in på planen. Alla spelare lämnade planen omedelbart.

– Först var man bara fokusera på att det skulle bli match. Det är klart det är tråkigt. Men vi får vara professionella och ladda om, säger Sebastian Ohlsson.

Har du upplevt något liknande tidigare?

– Nej, egentligen inte. Man har fått stanna kvar i tunneln någon gång, men inte att man får gå in och vänta och så blir det inget.

Vad vill du säga till de fansen som skjuter in raketerna?

– Att det förstör för alla andra. Det förstör för oss som vill spela fotboll, det förstör för alla som vill titta på fotboll. Det förstör för varumärket - allting!

1 av 3

Gais-målvakten Marko Johansson var den sista att lämna planen. Han tog sig för örat när han var på väg in i spelartunnel.

– Det är okej. Det smällde till vid hans öra, det surrade en del. Han var rätt irriterad och rädd när han kom in i omklädningsrummet, säger Gais-tränaren Bosko Orovic.

Emil Wahlström, försvarare i Gais, befann sig i närheten av Blåvitts-klack när supportrarna började skjuta raketer.

– Jag hann inte tänka så mycket. Det var värre för Marko som stod i eldhavet. Jag hann inte reagera. Jag joggade av planen och blev inte rädd. Jag såg att det brann och kom rök från läktaren. Det är naturligt att gå av.

”Under all kritik”

Sedan fick alla besökare vänta i cirka en timme på ett beslut. Sedan meddelade speakern på Bravida Arena att matchen inte kommer att återupptas.

– Inte okej, jag tycker det är synd för svensk fotboll, säger Gais-tränaren Bosko Orovic.

– Båda lagen ville spela vidare. Vi hade ett krav att vi inte ville vara på den sidan, där Blåvitt-klacken var. Vår målvakt blev nästintill träffad, så vi ville byta sida. Blåvitt gick med på det, men förbundet tog ett beslut. Vi backar givetvis förbundet i frågan.

Matchen kommer att spelas klart i morgon inför tomma läktare.

– För jävla tråkigt, synd för svensk fotboll. Vi måste göra någonting. Jag tycker det är tråkigt med inramning. Man kan inte döma alla Blåvitt-supportrar, men det är inte okej, säger Orovic.

Gais-målvakten Marko Johansson går av banan.
Foto: Bildbyrån
Gais-målvakten Marko Johansson går av banan.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.